Emekli, dul ve yetim aylığı alanlarda beyan zorunluluğu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, muayene ve tedavi hakkından yararlanmak isteyen emekli, malullük aylığı bağlanmış olanlar, bunların kanunen bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri ile dul ve yetim aylığı alanlara muhtaçlığı beyan zorunluluğu getirildi.

Yönetmelik, evli olmayan, menfaat karşılığı çalışmayan ve yardım edilmediği takdirde muhtaç duruma düşecek kız çocukları, yaşları ne olursa olsun malul olanlardan muhtaç durumdaki erkek çocukları ile kanunen bakmakla yükümlü bulundukları ve yardım edilmediği takdirde muhtaç duruma düşecek öz ana ve babalarının durumlarının beyan edilmesi zorunluluğunu getirdi.

Daha önce muhtaçlığın tespitinde, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 108. maddesinde belirtilen usul ve esaslar dikkate alınırken, yapılan değişiklikle, muhtaç olduklarını beyan ederek sağlık karnesi alanların, beyanlarının doğrulu konusunda kuşku bulunanların kanunun aynı maddesinin birinci fıkrasına göre, muhtaç olmadıkları sonradan anlaşılan veya tespit edilenlerin sağlık karneleri iptal edilecek. Sandığa yersiz ödettirilen muayene ve tedavi giderleri, genel hükümlere göre tahsis edilecek ve haklarında soruşturma yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber