Resmi Gazete'de yolsuzluk haberi çıktı...

Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'li müteahhide ihalesiz verilen spor salonu inşaatında 7 trilyonluk yolsuzluk yapıldığı şüphesi Resmi Gazete'yle kamuoyuna duyuruldu

Üniversite Oyunları için yapılan Halkapınar Spor Salonu'nun AKP'li Belediye Başkan adayına ihalesiz verilmesi ve 7 trilyon lira da fazla para ödenmesi KİK'i (Kamu İhale Kurulu) isyan ettirdi. KİK, şikayetini Resmi Gazete aracılığıyla ilgili bakanlığa iletti.

Spor salonu ihalesinde 'Hukuka aykırılıklar' bulunduğunu tespit eden Kurul, inceleme veya soruşturma başlatılmasını istedi. İhale sürecini büyüteç altına alan Kurul, AKP Çankaya Belediye Başkan adayının firmasının 8 ay önce 20.8 trilyon liralık teklifiyle ihaleyi kaybetmesine rağmen, ilan vermeden davet usulüyle açılan ve pazarlık usulüyle yapılan ikinci ihaleyi 27 trilyona aldığını fark etti.

KİK hem 7 trilyon liralık fiyat farkı, hem de pazarlık usulü ile ihale yapılmaması nedeniyle inceleme veye soruşturma açılması için durumun GSGM'nin (Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü) bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'na bildirilmesini kararlaştırdı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece İzmir'de kışa bir süre önce gerçekleştirilen ve 130 ülkeyle birlikte 8 binden fazla sporcunun katıldığı Üniversite Oyunları'na hem 7 trilyonluk ihale gölgesi hem de işi alan Bozoğlu Ltd. Şti. nedeniyle siyaset gölgesi düştü.

Universiade kapsamındaki yarışların gerçekleştiği stratejik mekanlardan biri olan Halkapınar Spor Salonu inşaatıyla ilgili ihale süreci şöyle işledi:

? GSGM ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında protokol yapıldı ve spor salonunun yaptırılması belediyenin sorumluluğuna bırakıldı. Belediye açtığı ilk ihaleyi iptal etti. 1 Mart 2004'te yapılan ikinci ihaleyi Emek İnşaat kazandı, Mesut Çağlar Bozoğlu'na ait Bozoğlu Ldt Şti. 20 trilyon 875 milyar liralık teklifiyle ancak ikinci olabildi ve ihaleyi kaybetti.
? Emek İnşaaf la sözleşme yapıldı, yer teslimi gerçekleşti ancak anlaşmazlık çıkması üzerine sözleşme feshedildi.
? 13 Eylül'de GSGM ile Belediye arasında yeni bir protokol imzalandı ve işin sorumluluğu GSGM'ye verildi. GSGM 17 Eylül'de pazarlık usulüyle ihale yapılmasına karar verdi, bu karar Bakan tarafından 3 Kasım'da onaylandı. GSGM, ilan vermeden aynı gün 14 firmayı ihaleye davet etti.
? Sadece 4 firmadan teklif geldi. İki firmanın teklifi ihale dışı bırakıldı, iki firmanın teklifi değerlendirmeye alındı. Mart ayında 20.8 trilyon lira teklif veren Bozoğlu firması, 10 Kasım'daki ihaleye bu kez 32 trilyon 468 milyar liralık, Gestaş firması ise 29.8 trilyon liralık teklif verdi. İkinci fiyat görüşmesinde Gestaş 29.5 trilyon liraya, Bozoğlu ise 27.6 trilyona indi ve pazarlığı Bozoğlu kazandı. İhale 11 Kasım'da onaylandı.
? KİK, aynı firmanın iki teklifi arasındaki 7 trilyon liralık farkın nereden kaynaklandığının incelenmesi gerektiği sonucuna vardı. Karar, 7 üyeli Kurul'da 4 üyenin oy çokluğuyla alındı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber