Diyarbakır'da 2 günde 3 böbrek nakli ameliyatı yapıldı

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde geçen yıl kurulan organ nakli birimi, 2 günde 3 başarılı böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastane önümüzdeki günlerde 10 hastaya daha böbrek nakli yapacak. Diyarbakır'da bir ilk niteliği taşıyan böbrek nakli ameliyatı, diyalize giren 70 bin hasta için kurtuluş ümidi niteliği taşıyor

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde geçen yıl açılan böbrek nakil merkezinde, bu hafta içinde 3 böbrek nakli başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Nakillerle ilgili basın toplantısı düzenlenen Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, ?Hastanemiz bünyesinde açtığımız organ nakli birimindeki altyapımızı tamamladıktan sonra bu hafta pazartesi gününden itibaren böbrek nakli ameliyatlarına başladık. 3 hastamıza böbrek naklini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Hastalarımız çok sağlıklı. Hastalarımızdan bir anne oğluna, bir kardeş kardeşe, bayan da kocasına böbreğini verdi. Bunlar duygulandırıcı şeyler." diye konuştu.

Yağmur, organ nakli konusunda Diyarbakır'a çağ atlattıklarını belirterek, ?70 bine yakın hasta diyaliz tedavisi görüyor. Önümüzdeki günlerde 10 hastamıza daha böbrek nakli yapacağız. Hedefimiz hastanemizde başta karaciğer olmak üzere bütün organların naklini gerçekleştirebilmek. Diyarbakır'da bunu gerçekleştirecek bütün imkanlarımız var.? dedi. Yağmur, nakillerde 20 yaşındaki Erdihan Doğan'a 22 yaşındaki ağabeyi Ömer Doğan, 55 yaşındaki Ramazan Kurt'a 45 yaşındaki eşi Fatma ve 24 yaşındaki İbrahim Bikeç'e ise 45 yaşındaki annesi Pakize böbreklerini vererek yeni bir yaşam sunduğunu anlattı.

Eşinin bağışladığı böbreğiyle yaşayacak olan böbrek hastası Ramazan Kurt, "Bir yere gidemiyordum. İstediğim yemeği yiyemiyordum. Sıvı tüketemiyordum. Bütün hayatım kontrol altındaydı. Özgür değildim, spor yapamıyordum. Sıvı tüketmeyi o kadar çok özlemiştim ki nakilden sonra ilk olarak bol bol sıvı tükettim. Eşimi zaten çok seviyordum. Şimdi kat ve kat sevgim daha da arttı. Kendisine sizlerin önünde bir kez daha teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

İbrahim Bikeç bütün insanları organ bağışlamaya davet ederek şöyle konuştu: "Diyalizdeyken biz organlarımızın bittiğini bile gördük. Nakil yapıldıktan sonra yavaş yavaş eski sağlığıma kavuşuyorum. Bu gayet önemli birşey."

30 yıllık eşine seve seve böbreğini verdiğini söyleyen 4 çocuk annesi Fatma Kurt ise ameliyatı gerçekleştiren hocalara teşekkür etti. Ramazan Kurt ise ameliyatın çok iyi geçtiğini ifade ederek vatandaşları organlarını bağışlamaya davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber