Side'de Anıtsal Çeşme'de 19 tarihi sütun ayağa kaldırıldı

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Antik Kent Anıtsal Çeşme'de (NYMPHAEUM) sonbahar dönemi restorasyon çalışmalarında 23 sütundan 19'u ayağa kaldırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 19:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Kasım'a kadar 23 sütunun ayağa kalması bekleniyor. 2011 yılı bahar dönemi restorasyon çalışmalarına nisan ayında başlanılacağı belirtildi. Anıtsal Çeşme'de 2012 yılı restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmalarıyla ilgili Side Antik Kent'te bilgilendirme yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Arkeologu Altan Algül, tarihi çeşmenin alan yönetiminin Sayka İnşaat Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Limited Şirketi tarafından Tarih Günışığına Çıkıyor (Hıstory Comes Back To Life) projesiyle kapsamında ayağa kaldırma çalışması yapıldığını söyledi. Anadolu topraklarından ayakta kalan en görkemli tek Roma dönemi çeşmesinin Side Anıtsal Çeşme olduğunun altını çizen Algül, tarihi çeşmenin ayağa kaldırma çalışmasını orijinaline uygun hale getirmek için kuyumcu hassasiyetiyle çalışma yaptıklarını kaydetti. Algül, "Tarihi çeşmenin 23 sütunundan 19'unu ayağa kaldırdık. Geriye kalan 4'ünü de 15 Kasım'a kadar ayağa kaldıracağız. Bu yıl yaptığımız en önemli çalışma ise sütun başlarına 5 adet Arşitrav bloklarını yerleştirdik. M.S. 2'nci yüzyıl ortalarında yapılan Anıtsal Çeşme'de restorasyon çalışmalarıyla her geçen gün geldiğini gösteriyor. " dedi.

Algül, tarihi yapının tamamen ayağa kalkması çalışmasının 10 yıl sürebileceğini ifade etti. İtalya Roma'da bulunan Anıtsal Çeşme'nin M.S. 3'ncü yüz yılda inşa edildiğini ve model olarak Side örnek alındığını belirten Algül, çeşmenin yerden uzunluğunun 12, enine uzunluğunun ise 52 metre olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber