Ahlat sazlığı 101 kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinin girişinde bulunan sazlık alan, 101 farklı çeşit kuş türünü barındırıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kuş bilim uzmanları tarafından 6 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verilerle 101 farklı çeşit kuş türünün olduğu belgelendi. Bitlis Valiliği ve Ahlat Kaymakamlığı tarafından tel örgülerle çevrilen alanın henüz resmi olarak koruma altına alınmadığı öğrenildi.

Dünya üzerinde nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeğinin de bu sazlıkta kuluçkaya yattığı belgelenen bilgiler arasında. Endobaş, kaşıkkaga, yeşilbaş ördek çeşitleri ve batağan türleri en çok rastlanılan kuş türleri arasında.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kuş Bilim Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Özdemir Adizel, "Anadolu'nun giriş kapısı kubbetül İslam ve açık dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan Ahlat'ta bulunuyoruz. Burada bulunmamızın temel nedeni birinci Avrasya, birinci Avrasya kültür şenliği sempozyumu. Şuan da hemen arkamızda en az Ahlat'taki tarihi mezarlıklar kadar tarihi kültür kadar kıymetli olan bir başka değerimiz var. Bu da Ahlat sazlığı. Ahlat sazlığına ilk defa 2 binli yıllarda geldik yaklaşık bir yıl çalıştıktan sonra 101 farklı kuş türünü tespit ettik. O dönemde ki yetkililere durumu iletip koruma altına aldırdık ve şuan giderek gelişmekte olan çok önemli bir sulak alanımız. Ahlat sazlığı tarihi Ahlat Selçuklu mezarlığının hemen bitiminde ve Tatvan çıkışına doğru ilçeyle bitişik çok önemli bir konumdadır. Ahlat sazlığı kuşlara önemli bir barınma alanı sağladığı gibi ilçenin turizmine de çok büyük katkı sağlayabilecek alanlardan bir tanesidir.? diye konuştu.

İbrahim Küçük isimli vatandaş ise "Burası gerçekten çok güzel ve müthiş bir doğa güzelliği var. Bugüne kadar el değmemiş doğasıyla insanlara çok özel bir görsellik sunuyor. Bu tarihi güzelliğimiz valiliğimiz ve kaymakamlığımız tarafından tel örgüyle çevrilmiş buna rağmen insanlar gidip bu sazlıkta yabani ördekleri avlıyorlar. Bunun da bir an önce önüne geçilmesini talep ediyoruz değerli büyüklerimizden." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber