İznik'te Osmanlı döneminden kalma mavi-beyaz işlemeli kase bulundu

Bursa'nın İznik ilçesinde, İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. V. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yapılan çini fırınları kazısında bu yıl çeşitli kalıntılar bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nden çeşitli uzman ve öğrencilerin oluşturduğu 20 kişilik bir ekip ve İznikli 15 işçinin katıldığı kazılar tamamlanmak üzere. 22 Temmuz'dan beri süren kazılar sırasında gerek desen, gerekse form açısından daha önce örneği görülmemiş çok sayıda ünik parçanın ele geçtiği belirtildi. Roma, Bizans ve özellikle Osmanlı dönemine ait çini ve seramikler arasında, mavi-beyaz olarak adlandırılan ve İznik Osmanlı çiniciliğinin en kaliteli grubunu oluşturan teknikle yapılmış bir kase bulundu. Bu parçalar arasındaki kapaklar ise büyüklükleriyle dikkati çekiyor.

Kazı başkanı Yard. Doç. Dr. V. Belgin Demirsar Arlı, eylül ayının ilk haftasında bitirilmesi planlanan kazılarda bulunan parçaların her yıl olduğu gibi İznik Müzesi'ne teslim edileceğini ve müzenin restorasyonu tamamlandıktan sonra eskisine göre çok daha modern bir mekanda ziyaretçilerle buluşacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber