Datça-Bozburun'un yıllık ekonomik değeri 38 milyon dolar

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi için hazırlanan ekonomik analiz raporu sonuçlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 38 milyon 175 bin 788 dolar olarak ortaya çıktı. Ayrıca deniz dibinde bulunan posidonia çayırlarının, dünyada yükselen mavi karbon piyasasında Türkiye'ye önemli avantajlar sağlayacağına dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi için hazırlanan raporda, bir yılda temsil ettiği ekonomik değerin yaklaşık 18 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden, yaklaşık 15 milyon dolarının da atık su arıtımından sağlandığı belirtildi. Raporda ayrıca karbon tutmanın yaklaşık 2,5 milyon dolar, erozyon kontrolünün yaklaşık 1,7 milyon dolar ve balığın da yaklaşık 1 milyon dolarlık katkı yaptığı belirlendi.

Bölgeye yönelik önemli öneriler arasında alandaki turizm gelişiminin sınırlarını belirlemek için deniz ve kara turizmi taşıma kapasitesinin araştırılması, alanın taşıma kapasitesini dikkate alan bir turizm master planı/stratejisi oluşturulması, planlama çalışmalarını desteklemek için ziyaretçiler hakkında daha iyi veri toplanması, mevcut rekreasyonel faaliyetlerin çeşitlendirilmesi yoluyla turizm sezonunun uzatılması öne çıktı. Deniz altında bulunan ve "posidonia çayırları" adı verilen çiçekli su bitkilerinin bulunduğu bölgelerin sağladığı karbon tutma ve depolama oranlarının incelenmesi gerektiğine dikkat çekilirken bunun, Türkiye'yi yeni gelişen "mavi karbon2 piyasasında avantajlı bir konuma taşıyabileceğinin altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber