Yayladan inmeye hazırlanan köylüler kışlıkları hazırladı

Ardahan'da, iki aydır yaylada bulunan köylüler kış hazırlıklarını tamamladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yayladan inmeye hazırlanan köylüler, kışlık peynir ve yağlarını depoladı. Sütleri sağdıktan sonra Çeçil peyniri yapmak için kolları sıvayan kadınlar, kışlıklarını biriktirmenin sevincini yaşıyor.

Ardahan Göle Kayaaltı Yaylası'nda hayvanlar sabahın ilk ışıklarıyla meraya çıkıyor. İneklerin ayrı, danaların ayrı otladığı meralarda, akşam saatlerinde meradan gelen inekler sahiplerinin kapısına yavru danalarını bekliyor. Ardından meradan gelen danalar, annelerine kavuşmanın sevincini yaşarken, köylü kadınların süt sağma telaşı başlıyor.

Sütleri sağan köylü kadınlar, ardından peynir ve yağ elde etmek için uğraş veriyor. Ardahan'ın en ünlü peyniri olan Çeçil peyniri yapmak için kolları sıvayan kadınlar, önce sağdıkları sütü ateşte kazanlarda kaynatıyor. Ardından maya ekledikten sonra 15 dakika bekleyen kadınlar, sütün peynire dönüşmesinin ardından peyniri yoğurup tuzlayarak çamaşır ipi gibi asıyor. Ardından peynir, stoklanmak üzere kovanlara dolduruluyor.

Sütten yağ da yapan kadınların bu işi biraz zahmetli. Sütün kaymağını yayığa koyan kadınlar, yayığı bir o tarafa bir bu tarafa sallayarak yağ elde ediyor. Yaklaşık yarım saat süren bu işlemin ardından ortaya çıkan tereyağı, kovanlara doldurularak kışın yenilmeyi bekliyor. Köylü kadınlar, yayla hayatını çok sevdiklerini belirtirken, kışlıklarını biriktirmenin sevincini yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber