Adada elektriğini güneşten karşılıyor

Osman Akça - Fethiye'nin Göcek Körfezinde Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisindeki Göbün Adası'nda 25 yıldır restoran işleten Muammer Önder, ihtiyacı olan elektrik enerjisini kurduğu güneş panelinden karşılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Restoran işletmecisi Muammer Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır adada restoran işlettiğini söyledi.

Adada elektrik olmadığını, bu nedenle geçen yıla kadar elektrik ihtiyacını jeneratör yardımıyla karşıladıklarını anlatan Önder, "Ancak jeneratör çok ses çıkarıyordu. Bu da adaya gelen insanlarda rahatsızlığa neden olabiliyordu. Ayrıca yılda ortalama 60 bin lira mazot parası ödüyordum" dedi.

Bu sorunun önüne geçebilmek arayış içine girdiğini anlatan Önder, yaptığı araştırmada adada güneş enerjisinden elektrik üretilebileceğini öğrendiğini kaydetti.

Yaptığı araştırma sonucu bir firma ile anlaştığını ifade eden Önder, "Firma adaya gelerek güneş enerjisinden elektrik üretmek için sistemi kurdu. Sistem yaklaşık 120 bin liraya mal oldu. Ancak daha önce yılda ortalama 60 bin lira harcadığım göz önüne alındığında, sistem kendisini 2 yılda amorti edecek" dedi.

Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemden çok memnun olduğunu dile getiren Önder, "Turistler jeneratör sesinden rahatsız olabiliyordu. Bu sorunun da önüne geçmiş olduk. Hem temiz hem de gürültüsüz. Herkese tavsiye ederim" diye konuştu.

Çevre Koruma Bölgeleri inceleme gezisi kapsamında adayı gezen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğin vurgulayarak, "Özellikle bu konumdaki yerler için bu sistem bulunmaz bir nimet. Bu imkanları kullanmalıyız" dedi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise Özel Çevre Koruma Bölgesindeki işletmede güneş enerji sistemini kullandığı için işletme sahibi Muammer Önder'e teşekkür etti.

İyimaya, Türkiye'deki enerji açığının yenilenebilir enerji kaynaklarının yeteri kadar kullanılmaması ve kaçak elektrik nedeniyle oluştuğunu savunarak, şunları söyledi:

"Yenilenebilir enerji kaynaklarının örnek projelerle desteklenerek yaygınlaştırılması ve enerji tüketiminin minimuma indirilmesi gerekir. Böylece enerji açığımızın kapanacağını düşünüyorum. İşletme sahibinin gösterdiği örnek davranış, diğer işletme sahipleri tarafından örnek alınmalı. Sistemin yaygınlaştırılması için mevzuat düzenlemesi konusunda bize bir görev düşüyorsa bu görevi yerine getiririz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber