Kalabalık sınıflar için dava açılıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40'tan fazla olamaz? diyen kanun maddesinden yola çıkan Eğitim İş Sendikası dava açmaya hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda yasaya rağmen 3 önemli hata yapıldığına dikkat çeken Eğitim İş Sendikası hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor.

Çocuğu bu yıl ilkokula başlayacak olan milyonlarca veliyi doğrudan ilgilendiren yasal düzenlemeye göre; İlköğretimde bir sınıfta öğrenci mevcudu hiçbir koşulda 40 kişiyi geçemez. Çünkü 222 sayılı yasanın 50.maddesi, ??Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40'tan fazla olamaz? diyor. E-devlet üzerinden adrese dayalı yapılan kayıtlarda ise özellikle İstanbul'un Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi bazı ilçelerinde sınıf mevcutları 80'e dayandı.

GÖZLER BAKANLIKTA

Eğitim-öğretimin sağlıklı yapılabilmesi bu koşullarda yine 222 sayılı yasaya göre mümkün görünmüyor. Yasada 40 kişi olan öğrenci sınırı uygulamada 80 kişiyi buluyor. Yasa ile uygulama arasında ciddi farklılık olduğunu saptayan Eğitim İş Sendikasının Genel Başkanı Veli Demir ?derslik başına düşen öğrenci sayısı yasaya göre 40'ı aşmayacak. 80 kişilik sınıflarda kanundaki açık hükme rağmen eğitim yapılıp yapılmayacağını Milli Eğitim Bakanlığı'na resmi yazıyla sorduk. Kamuoyu bilgilendirilsin? dedi.

41 OLURSA DAVA

?70-80 kişilik sınıflar 222 sayılı yasaya açıkça aykırıdır. Veliler de yasal haklarını aramalıdır? diyen Başkan Demir şöyle konuştu: ?Bakanlıktan cevap bekliyoruz. Olumsuz yanıt gelirse, hemen dava açacağız. Çünkü, bu yasada kanun koyucu olan Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Pedagojik olarak da zaten çok kalabalık sınıfta sağlıklı bir eğitim verilmesi mümkün değildir. Çocukların yasayla güvence altına alınan normal sınıflarda eğitim hakkı ve öğretmenlerin de yine gerçek manada eğitim verebilemsi için önemli olan 40 kişi sınırı yasal güvence altındadır. Dolayısıyla da bakanlıktan gelen ?Sınıflar 40 kişiyi aşacak' veya ?Yasaya uygun olarak sınıflar kesinlikle 40 kişiyi aşmayacak' yanıtına göre hukuk büromuz hareket edecek. Sınıf mevcutları 41 olursa yasal süreç başlatacağız. Çünkü yasada açık hüküm var. Sınıflar 40 kişiden fazla olamaz? diye uyardı.

Sultan UÇAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber