Emekli Sandığı'nda sağlık karnelerinin her bir sayfasını 25 YTL'ye sattılar

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'da bir hastaya 5 ayda 4.8 trilyon liralık ilaç faturası kesilmesinin ardından Emekli Sandığı'nda da haksız kullanımlar olduğu ve sağlık karnelerinin sayfa başına satışa çıkarıldığı belirlendi. Emekli Sandığı müfettişleri, Şanlıurfa'da sağlık karnesinin her bir sayfasının kullanımı karşılığında 25 YTL alan bir şahsı tespit etti. F.A. adlı şahsın sağlık karnesine yazılan ilaçları kullanmadığı, ayrıca karneye yazılan ilaçlarla ilgili hastalığı da olmadığı tespit edildi. Emekli Sandığı ayrıca İstanbul Vatan Caddesi'nde sahte raporlar yazıldığı duyumlarından hareket ederek bölgedeki doktor, eczane ve hastanelerde inceleme başlattı.

Tesadüfen ortaya çıktı
Emekli Sandığı'na bağlı bir müfettiş, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde E. adlı bir eczane ile ilgili soruşturmayı yürütmek üzere gittiği sırada sağlık karnelerinin sayfa başına satıldığı olayla karşılaştı. Eczaneden alınan reçeteler incelenirken, F.A. adlı kişinin reçetesi dikkat çekti. 14 Ocak 2003 ile 27 Temmuz 2004 arasında F.A. adına farklı eczanelerden 38 adet reçeteye, Urfamycin, Clin, Klindaver, Cefamezin, İespor, Cezol, Uacefin, Combicid, Cefozin, Forsef adlı antibiyotik iğnelerden toplam 624 adet yazıldığı anlaşıldı. Bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi'ne başvurularak ilaçların bu kadar sık kullanılıp kullanılamayacağı soruldu. Gelen cevabi yazıda, 17 yaşında olan bu kişinin bağışıklık sistemini baskılayan veya akciğer anatomisini bozan bir hastalığı bulunmadığı sürece bu kadar sık antibiyotik kullanımının tıbben uygun olmadığı belirtildi.

Kişi muayeneye götürüldü
Bunun üzerine F.A ile görüşülmeye karar verildi. Bilgisine başvurulmak üzere davet edilen F.A. ifadesinde, sağlık karnesini her bir sayfasının kullanımı karşılığında 25 YTL almak üzere arkadaşına verdiğini, reçetelerde yazılı ilaçları almadığını, kullanmadığını ve iğneleri vurdurmadığını dile getirdi. Ayrıca F.A. Hacettepe Üniversitesi'nin raporu doğrultusunda bir hastalığı olup olmadığının anlaşılabilmesi için Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderildi. Burada yapılan tetkiklerde de bir rahatsızlık bulunmadığı anlaşıldı.

Başkaları da çıktı
F.A. olayından yola çıkılarak genişletilen incelemede, birçok karne sahibine de yüksek sayıda antibiyotik yazıldığı görüldü. C.C. adlı şahsa 9 Ocak 2002- 5 Mart 2005 arasında 458 adet, M.Ö'ye 6 Ocak 2004-16 Şubat 2005 arasında 349 adet, M.Ö'nün oğlu adına Ocak 2004-11 Nisan 2005 arasında 331 adet, Ç.D. adına 12 Ocak 2004 - 5 Ağustos 2004 arasında 410 adet, İ.D adına 6 Şubat-11 Ağustos 2004 arasında 387 adet, A.K. adına 6 Ocak 2004-29 Nisan 2005 arasında 519 adet antibiyotik iğnesi yazıldığı gibi örnekler verildi. A.K ile aynı soyada sahip üç kişiye daha değişik tarihlerde antibiyotik yazıldığı görüldü. A.K (adı farklı) 3 Mayıs 2004-15 Mart 2005 arasında 348 adet, V.K. adına 10 Şubat 2004-4 Nisan 2005 arasında 588 adet ve M.F.K.'ye de 11 Mart 2004-4 Nisan 2005 arasında 572 adet antibiyotik iğne yazıldı.

Eczaneleri kontrol ediyoruz
Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili inceleme başlattıklarını belirterek, haksız kullanımın tespit edilmesi halinde soruşturma açılıp açılmayacağının belli olacağını bildirdi. Haksız antibiyotik kullanımının Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa bölgesinde yoğunlaştığının görüldüğünü belirten Özyer, haksız kullanımların tespiti halinde Türk Ceza Kanunu'nda dolandırıcılık kapsamına gireceğini söyledi. Özyer kişilerin gerçekten kullanıp kullanmadığının tespit edilmesine rıza göstermemeleri halinde ne olacağı sorusuna ise, "O zaman Emekli Sandığı borç çıkartır, ödemek zorunda kalır. Ödemezse de dava açılır. Ya da kişi ödemeyeceğini belirtip dava açabilir. Her iki durumda da bilirkişinin tespitine kalır" diye konuştu.
Eczanelerde yazılan faturalar üzerinde denetim yaptıklarını anlatan Özyer, "Faturaların seyrini takip ediyoruz. Örneğin ortalama 10 fatura yazan bir eczanenin fatura sayısı birden 25-30'a çıktığında hassasiyet gösterip olayı inceliyoruz" dedi.

Vatan Caddesi'nde sahte rapor incelemesi
Özyer, İstanbul Fatih İlçesi Vatan Caddesi'nde hastanelerin yoğun olduğunu, buradan da sahte raporlar yazıldığına ilişkin ihbarlar alındığını belirterek, bu durumu incelemeye başladıklarını bildirdi. Özellikle şeker, kanser gibi kurul raporu gereken hastalıklarda emeklinin yüzde 10'luk katkı payını ödemediğini ve emekliye de bir dezavantaj yaratmadan kötüye kullanımların söz konusu olduğunu anlatan Özyer, bazen hasta bilgisinin dışında raporlar yazılabildiğini tespit ettiklerini kaydetti. Özyer, şimdi eczane-doktor ve hastane üzerinde incelemeler yaptıklarını söyledi.

Tam kontrol için Genel Sağlık Sigortası bekleniyor
Sağlık harcamalarında tam kontrolün Genel Sağlık Sigortası düzenlemesinin yasalaşmasının ardından sağlanabileceği bildirildi. Özyer, akıllı kart uygulaması ile her bir hastanın geçirdiği hastalıkların karta yükleneceğini, tanı olmadan doktorun reçete yazamayacağını belirtti. Ancak akıllı kart uygulaması için Genel Sağlık Sigortası yasasının çıkarılması, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın da buna dayanarak ortak sistem kurması gerektiğini kaydeden Özyer, her bir kuruluşun kendi sistemini kurması halinde yüksek bir maliyetin ortaya çıkacağını söyledi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber