Bursa Tarım Müdürü Ömer Çelik uyardı: 2050'de balık stoğu tükenecek

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, 2012-2013 yılı su ürünleri av sezonunun başladığını bildirerek, avcıları bilinçsiz avlanmamaları konusunda uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik, ?Yapılan araştırmalar 2050 yılında dünyadaki balık stoklarının tükeneceğini göstermekte. Her canlının en az bir kere üreme hakkı var, ancak birçok balık türü bir kez bile üremesine izin verilmeden avlandığı için yok oluyor." dedi.

Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan'da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından 31 Ağustos Cuma günü sona erdi. Yasağın sona ermesi ve 2012 - 2013 yılı av sezonunun başlaması nedeniyle Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik bir açıklama yaptı. Tarım ürünleri dışında en güvenilir beslenme kaynağının su ürünleri olduğunu vurgulayan İl Müdürü Çelik, ?Balıkçılık bu nedenle gerek şimdiki, gerekse gelecek nesiller için önemli bir hayat kaynağı. Üç tarafı denizlerle çevrili olan, binlerce kilometre akarsu, onlarca göl ve yüzlerce gölete sahip ülkemiz açısından balıkçılık çok önemli.? dedi.

Sularda yaşayan balık ve diğer canlıların da tükenmez olmadığına dikkat çeken Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, ?Yapılan araştırmalar 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki balık stoklarının tükeneceğini göstermekte. Her canlının en az bir kere üreme hakkı var, ancak bir kez bile üremesine izin verilmeden avlanan balıklar nedeniyle birçok balık türü yok olurken, büyük çoğunluğu da yok olma tehdidi altında. Hem balıkçılık sektörünün gelişmesi, hem de gelecek nesillere balık bırakmak istiyorsak kurallara uymak zorundayız." şeklinde uyardı.

GIRGIRLA AVLANMAYA SINIRLAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ?Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği'ne göre 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getirdiğini bildiren İl Müdürü Ömer Çelik, şöyle devam etti: "Marmara Denizi'nde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanacak.?

Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesinin 24 metreye yükseltildiğini hatırlatan Çelik, bu uygulama ile AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşmanın hedeflendiğini bildirdi. Balık neslinin korunması ve nesli azalan bazı türlerin ise denizlerde çoğalarak ekolojik dengenin korunmasına yönelik yeni uygulamaların da yürürlüğe gireceğini ifade eden Ömer Çelik, şunları kaydetti: ?Bu uygulamanın başında da yeni balık boyları geliyor. Bakanlığımızca avlanabilecek minimum balık boy yasakları yeniden düzenlendi. Balığın en az bir defa üreme yaptıktan sonra avlanması ve böylece neslin devam edebilmesi esas alındı. Buna göre palamut 25 santimetre, lüfer 20 santimetre, istavrit 13 santimetre, tekir 11 santimetre, hamsi 9 santimetre, sardalya 11 santimetre, mezgit ise 13 santimetre ve üstü olmak üzere avlanabilecek. Bu boyutların altında balık avlamak yasak.?

Vatandaşa duyarlılık çağrısında bulunan Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: ?Unutmayalım ki bu tedbirler, ticari balıkçılığı geliştirmek, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve ekolojik dengeyi korumak adına getirildi. Vatandaşlarımız ve balıkçılarımızı bu konuda duyarlı davranmaya çağırıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber