Dinçer'e 'etik' kalkanı

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


KGEK, bilimsel hırsızlık iddiasını kurul yasasından önce işlendiği gerekçesiyle incelemedi

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in durumunun etik açıdan incelenmesi istemini "görev alanına girmediği" gerekçesiyle reddetti. Kurula başvuran CHP'li Kepenek, "yanıtın etik olmadığını" vurguladı.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu (KGEK), CHP la Milletvekili Yakup Kepenek'in "intihalle (bilimsel hırsizlik)" suçlanan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in durumunun etik açıdan incelenmesi istemini "görev alanına girmedigi" gerekçesiyle reddetti. Kurul Başkanı Mehmet Sağlam inceleme istemine ret brekçesine, Dinçer'in "intihal" suçunu işlediği tarihte kurulun çalışma yöntemini belirleyen yönetmeliğin yürürkte olmamasına ve üniversitelerin kurulun görev alanı dışında tutulmasına bağladı.

CHP'li Kepenek, geçen ay, Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na başvurarak "intihal" suçlamaları ve laik cumhuriyeti hedef alan makalesi nedeniyle Dinçer'in durumunun "yaptığı görevle bağdaşıp bağdaşmadığının sorgulanması" gerektiğini ifade etti. Dinçer'in Etik Kurulu Yasası 'na uygun davrandığı konusunda kamuoyunda "büyük kuşkular bulunduğu, kaygı ve tedirginlik dile getirildiğini" kaydeden Kepenek, bu nedenlerle "kamu görevlilerinin davranış ilkeleri çerçevesinde Ömer Dinçer'in durumunun incelenmesini ve ulaşılacak sonucun kendisine iletilmesini" talep etti.

Görevi, "kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik gibi etik davranış ilkelerini belirmek ve uygulamayı gözetmek" olan Kurul Başkanı Mehmet Sağlam ise Dinçer'in durumunun "incelenmesine yer olmadığını" bildirdi. Sağlam, buna gerekçe olarak, Dinçer'le igili iddianın Etik Kurulu Yasası 'nın yürürlüğe girdiği 8 Haziran 2004 öncesine ait olmasını gösterdi. Yasanın üniversiteleri kapsamadığını kaydeden Sağlam, yasanın uygulama yönetmeliğinin de "Oluştuğu tarihi izleyen günden başlayarak iki yıl içinde yapılmayan etik ilkelere aykırı davranışlar hakkındaki başvurular incelenemez" hükmünü düzenlediğini ifade etti. CHP Milletvekili Kepenek, kurulun yanıtı üzerine şu görüşleri dile getirdi: "Yanıtta, kurul oluşmadan önce suçun işlendiği belirtiliyor. Oysa Dinçer'in şu anki durumu güncel, kendisi hâlâ Başbakanlık Müsteşarı. Dolayısıyla intihal suçunun etik kurul oluşturulmadan önce oluşmuş olması ret gerekçesi olamaz. Bu nedenle kurulun yamanın ne kadar etik olduğu tartışmalıdır. Ayrıca 'Üniversiteler görev alanıma girmiyor'demek de anlamsızdır. Çünkü, Dinçer şu anda üniversitede değil, kamu bürokrasisinin en tepesinde görev yapıyor.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber