Yerli arı ırkı, kansere şifa oldu

Kastamonu'nun Ilgaz Dağında, 'Anadolu Irkı' diye adlandırılan Kastamonu yöresine ait bir özel bal, kansere şifa oluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu'da 35 yaşındaki Fuat Arpacı, 16 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirterek, arıların Kastamonu yöresine ait 'Anadolu Irkı' olduğunu söyledi. Ilgaz Dağında 20 bin metre yükseklikte ve sadece Ilgaz Dağında yetişen çok özel çiçeklerden arıların topladığı polen ve ballarda oluştuğunu vurgulayan Arpacı, bunu şifa arayan vatandaşlara sunmaya çalıştıklarını kaydetti.

ILGAZ DAĞINA ÖZEL YETİŞİYOR

Bu çok özel arıların özelliği hakkında bilgi veren Arpacı, Kastamonu'nun yerli ırkı olmasından dolayı yani Ilgaz Dağının iklimine adapte olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Burası iki bin rakımda olduğu için bayağı soğuk oluyor. Yani her arı burada bal yapmıyor. Ama bu bizim Kastamonu'nun yerli ırkı, bu çiçeklerden Ilgaz Dağının çiçeklerinden bal alıp az da olsa veya yılına göre sezonuna göre çok yapabilme özelliğine sahip bir hayvan. Arılarımızın ırkı Kastamonu'nun yerli ırkı veya Anadolu Irkı diye geçer. Ilgaz Dağı çiçeklerinde de her yörede yetişmeyen değerli çiçeklerden bal almakta ve bal vermektedir."

ÇOK SAYIDA HASTA ŞİFA BULDU

Kastamonu'da kanser tedavisi gören bir vatandaşın bu balı kullandığını ve şifa bulduğunu açıklayan Arpacı, şunları söyledi: "Kanser tedavisi gören arkadaşımız çok güzel sonuç aldı ve bu hastalığı yendi. Sadece bu arkadaşımız değil. Bu arkadaşımız gibi müşterilerimiz bulunuyor. Baldan şifa bulan birçok kişi bize gelip teşekkürlerini sundu. Bayağı kişi aldı. Buradan çıkan azda olsa bir miktar ballarımızı bu şekilde bu hastalığı olan arkadaşlarımıza tedarik etmeye çalışıyoruz ve birçok kişi de bundan şifa buldu."

Arpacı, bu balın kan şekerini düzene koyduğunu belirtirken yakın bir zamanda yaşadığı bir olayı şöyle özetledi: "Buradan geçen bir turist otobüsü durdu. Yolcular yorulmuş aşağıya indiler. Bende onlara bal ikram ettim. İçlerinden bir bayan benim kan şekerim var dedi ve çok istememe rağmen yiyemeyeceğini söyledi. Bende ona bu balın kan şekerini düzenlediğini söyledim. Kadın büyük bir şaşkınlıkla risk aldığını söyledi ve baldan bir parça aldı. Balı yedikten kısa bir süre sonra gerçekten kan şekerini düzene koyunca neredeyse bütün balı benden satın alacaktı."

BAL İÇİN MÜŞTERİ SEÇİYORUZ

Kendilerinden çok kişinin bal istediğini fakat bu balı sadece özel durumları olan veya hastalıkları bulunan kişilere göre öncelik tanıyarak verdiklerini kaydeden Arpacı, şöyle konuştu: "Bu müşterilerimiz gelip bize bu şekilde bir hastalıkları olduğunu veya yakını, akrabasının hasta olduğu gibi. Bizde o şekilde temin etmeye çalışıyoruz. Özel sipariş üzerine diyelim"

Kastamonu ikliminin çok değişken olduğunu ve yıllara göre balın üretiminde farklılık gösterdiğini belirten Arpacı, normal şartlarda bir kovandan 5 ile 10 kilo arasında bal alabildiklerini söyledi. 70 kovan arısının bulunduğunu kaydeden Arpacı, bunların içinde özel olarak Ilgaz Dağına adapte olmuş 30 civarında kovan arılarının bulunduğunu söyledi. Arpacı, bu arıların Ilgaz'daki erenk, üçgül, kekik, geven gibi çiçeklerden bal topladığını ve her çiçekten bal almadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber