Yıldız: Shell Diyarbakır'da kaya gazı arama çalışması başlattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır'da Sarıbuğday-1 kayagazı arama çalışmasını Shell'in Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte başlattığını bildirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyadaki petrol aramalarında kullanılan teknolojiyi Türkiye'de görmek istedikleri ifade eden Bakan Yıldız, ?Shell de bu teknolojiyi Türkiye'ye getirecektir.? dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, Shell Üst Yöneticisi (CEO) Peter Voser ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldız, Voser ile Türkiye'deki ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti. Taner Yıldız, hem ham petrol hem de dünylanın genel seyri ile alakalı değerlendirmelerde bulunduklarını bildirdi.

Peter Voser ise Türkiye'de yürütecekleri faaliyetlerle ülkenin ekonomisine ve enerji ihtiyaçlarına katkı sunacaklarını söyledi.

Voser, Türkiye'nin petrol ürünleri ve pazarlamada yıllardır gösterdiği başarılardan sonra geçen yıl TPAO ile petrol ve arama çalışmalarında bir anlaşma imzalamaktan büyük memnuniyet duyduklarının altını çizdi.

Akdeniz'in derin sularında ve karada arama yaptıklarını ifade eden Voser, şu anda sismik arama çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Karedeniz de arama olanaklarını değerlendirdiklerini de ifade eden Shell CEO'su, ?Sayın bakanla da enerji alanında yapılan yatırımların ne kadar önemli olduğunu da görüştük ve Türkiye'nin enerji kapasitesini geliştirmesi için görüşlerimizi de paylaştık. Bunun dışında bölgeyi Akdeniz, Ortadoğu gibi alanlarda değişik fırsatların değerlendirmesini de ele aldık. ?ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Karadeniz'de Shell'in petrol arama durumunun olup olmadığına ilişkin bir sorusunu Peter Voser, ?Shell olarak ilgimizi ifade etmiştik. Karadeniz de başka ülkelerde çalışma yapıyoruz. Türkiye tarafında da çalışma yapmak isteri. Şu anda görüşme aşamasındayız.? diye cevapladı.

Bakan Taner Yıldız da Karadeniz'de yapılan petrol arama çalışmalarında Shell'i de görmek istediklerini dile getirdi.

Akdenizde' ki büyük ortaklığın benzerini Karedeniz'de gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Yıldız, sismik araştırmanın sonuçlarını beklediklerini vurguladı.

?DOĞALGAZ FİYATLARI MALİYETİNİN ALTINDA VATANDAŞ VERİLİYOR?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı bir konuşmada, doğalgazın maliyeti altında piyasaya sürüldüğünün aktarılması üzerine de Bakan Yıldız, ?Maliye Bakanı'nın tespiti doğrudur. BOTAŞ'ın alım fiyatlarının altında satmamızın iki temel nedeni var. Maliyetlerimizi miks edip karıştırıp vatandaşımızın lehine Bu yorumu yapıyoruz. Fiyatlama mekanizması varsa vatandaşın lehine kullanmaya çalışıyoruz. İkinci önemli bir gelişme ise hala İran gibi ülkelerden aldığımız doğal gazın istenilen noktalarda olmadığı konusudur. Biz bu konuda girdi maliyetlerinin düşmesini bekliyoruz. İran'daki meslektaşlarımızın fiyatları indirmesi olursa bunu değerlendireceğiz. Değerlendirme olmazsa devam edeceğiz.? karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber