Sebze ve meyve isimleri de alsalar ilaç olduklarını unutmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 13:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internetten satılan ve ölüm saçan bitkisel ilaçlar konusunda vatandaşları uyardı. Saydan, ?Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir. Sebze, meyve isimleri alması onların ilaç olduğunu unutturmamalıdır.? dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel olanlar dahil tüm ilaçların kimyasal olduğunu vurgulayarak, ?İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir.? diye konuştu.

İlaçların eczacıların uzmanlık alanı olduğunu kaydeden Saydan, ?İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; televizyon reklamı veya internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun örneklerini maalesef görüyoruz ve çok üzülüyoruz. Hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Gıda takviyesi adı altında reklamı yapılan bitkisel ilaçlar bu yüzden can yakmaya devam ediyor.? diye konuştu.

"BİTKİSEL İLAÇLAR ASLA MASUM VE ZARARSIZ DEĞİLDİR"

Hekime veya eczacıya danışarak ilaç kullanmalısı gerektiğinin altını çizen Saydan, ?Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir. Sebze, meyve isimleri alması onların ilaç olduğunu unutturmamalıdır.? ifadesini kullandı. İlaçların etkisinin etken maddelerinden geldiğini kaydeden Saydan, şöyle devam etti: ?Bizim ülkemizde de ilaçların reçetelenmesi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ?etken madde' ile olmalıdır. Sosyal Güvelik Kurumu tarafından e-reçete uygulamasına geçildiği bu dönemde reçetelerin etken madde ile yazılmasına geçilmesi çok büyük tasarruf sağlayacaktır. Ülkemizin gerçek ilaç harcaması ortaya çıkacak, ciddi tasarruf elde edilecektir. İlaç ambalajları, SUT uygulaması değişiklikleri, süre ve dozaj kısıtlamaları gibi uygulamalar hep palyatif tedbir olarak kalmış olup, Kurum tarafından bu denemelerden sonuç alınamadığı açıkça ortadır. Sendika olarak internetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşlarımızın sağlığını bozduğu için, devletimizin daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kaldığının altını bir kez daha ısrarla çizmek istiyor ve Sağlık Bakanlığı'nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için ciddi bir düzenleme ve uygulama yapmasını bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber