Yaşıtları oyun oynarken Paşhan halk oyunları oynuyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 14. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında ilçeye gelen Dikili Halk Eğitim Merkezi folklor ekibinde yer alan 6 yaşındaki Paşhan Çetin'in 'Kemeraltı Zeybeği'ni hatasız oynaması izleyicilerden büyük alkış aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

14 yıldır yapılan festivalde bu bir ilk yaşandı. Kız Yağcıbedir ve Erkek Yağcıbedir Yörükleri yüz yıllar sonra ilk defa bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı'nda Dikili Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi gösteriye başlamadan önce Dikili Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk, Sındırgı ve Sındırgılılar hakkında şu bilgileri verdi: ?Osmanlı Devleti'ne yay yaptığı için yaycı bedir adını alan Yörükler kız kavgası yüzünden ikiye ayrılmış. Bir kısmı Sındırgı yöresine göç ederken, bir kısmı Bergama çevresinde yaşamlarına devam etmiş. Bergama bölgesinde yaşayan Yağcıbedir Yörükleri kız tarafı oluyor. Bugün 7 Yörük köyü muhtarlarıyla Sındırgı'ya erkek tarafına geldik. Yüz yıllardır Yağcıbedir Yörükleri arasındaki kopukluğa son vermek istiyoruz. Yörüklerin yüz yıllar sonrası buluşmasında önemli katkı sağlayan Candarlı Belediye Başkanı'na ve Sındırgı Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum.?

Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sekçuk'un konuşmasından sonra Dikili Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları ekibi ilk defa ?Kemeraltı Zeybeği'ni Sındırgılılar için oynadı. Ekipte yer alan 6 yaşındaki Paşhan ise mahareti ile büyüklerine taş çıkarttı. Dikili Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Öğretmeni Mehtap Kazan Kemeraltı Zeybeği ve Küçük zeybek Paşhan hakkında şunları söyledi: ?2010 yılında Yağcıbedir Yörük köylerinde yapılan alan çalışmasında öğrendik. Yağcıbedir Yörükleri Osmanlı döneminde Osmanlı askerine yay ve ok temin ettiği için bu ismi almışlar. Oyunun orjinalinde yay çekme hareketleri var. Ondan esinlenerek yapılmış. Bu bağlamda böyle bir araştırma yaptık. Oyunu derledik. Düzenlemesini yaptık. Burda da sergilemekten çok gurur duyduk. Paşhan 6 yaşında, tamamen kendi isteği ile görerek, bizim koltuktan öğrenme dediğimiz yöntemle ekibimizin içinde. Anne ve babası da ekipte yer alıyor. Onlarla birlikte her çalışmada oynaya oynaya kendi becerisiyle öğrendi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber