Herkes konuştu, çözüm bir daha ki toplantıya kaldı

Olay Uzunköprü Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzunköprü Ticaret Borsası toplantı salonunda Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Eren, Uzunköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Halil Karahan, Uzunköprü Belediye Başkan Yardımcısı Engin Bulut ve Uzunköprü Belediyesi Veterineri Uğur Çoban'ın yanı sıra Uzunköprü Ticaret Borsası yönetim ve meclis üyeleri ile ilçemizde faaliyette bulunan kasapların da katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantının gündem konusu kesim saatleri ile ilgili yapılan değişiklik sonrasında ilçe mezbahasının işlemlerinde meydana gelen azalma ve mezbahanın kapanma noktasına gelmesiydi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Eren şunları söyledi "Uzunköprü Mezbahasında yapılan yasal değişiklik sonucu burada oluşan ve üyelerimizin çalışma koşullarını etkileyen olumsuzlukların tespit edilmesi için buradayız. Uzunköprü Mezbahasında hizmet verilen üyelerimizin düşüncelerinin dikkate alındığı, görüş ve önerilerinin değerlendirildiği, her kesim için uygun olan bir çalışma ortamı yaratılması için burada toplandık. Böyle bir toplantının ve sonuçlarının, beklentileri karşılayan bir çözüm getirmesini amaçlıyoruz.

Kurumumuz Uzunköprü Ticaret Borsasına, üyelerimiz tarafından (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu denetim ve yasal değişiklikle ilgili olarak) iletilen hususları, Yönetim Kurulu Başkanı olarak ifade etmek isterim:

Yasal değişiklikten sonra, çalışma koşulları tek taraflı olarak değiştirilmiş; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yeni çalışma saatleri dayatılmıştır. Bu çalışma saatleri, üyelerimizin şikayetlerine konu olmuş ancak bu şikayetlere ilgisizlik, üyelerimizin talep ve önerilerinin hiçbir şekilde dikkate alınmamış olması, haklı olarak üyelerimizin aleyhine işleyen bir süreç yaratmıştır.

Benim üyelerim, halkımıza mesai gözetmeden hizmet eden, kendi emeği ve çalışkanlığı ile hayat mücadelesi veren, sorumluluğu çok - karlılığı az olan bu hizmet sektöründe yaşam mücadelesi vermektedirler. Buna rağmen, çalışma koşulları ağır uygulama ve yaptırımlarla devamlı baskı altında tutulmaktadırlar.

Benim üyelerim, kurallara uyan - kanunlara saygılı ancak keyfiyete asla razı olmayan bir yapıdadır. Bu yeni düzenleme, üyelerimizi ciddi bir biçimde sıkıntıya sokmuş, mağdur etmiştir. Bu mağduriyet, doğal olarak vatandaşlarımıza da yansımaktadır.

Biz, karşılıklı konuşmak ve anlaşmak kaydıyla, uygulama ve kurala uymayı görev biliriz. Ancak bizim görüş ve önerilerimiz dikkate alınmaz, çalışma esas ve koşulları bu şekilde kalırsa hakkımızı aramayı da biliriz.

Bakınız, buradaki uygulama iyi tasarlanmamıştır ve denetçilerin işlerinin yoğunluğu bahane edilerek, hizmet alanlara karşı bir çatışma ve çözümsüzlüğe dönüşmüştür. Hizmet vermek adına yapılan, eziyet olmaktadır.

Ben sizlere Başbakanımızın bir sözünü hatırlatmak isterim ki kendisi kamu görevi yapanlara "Biz vatandaşın efendisi değil hizmetkarıyız" demiştir.

Sorumlu yöneticiler olarak bizlerin görevi vatandaşlarımızın, benim konumumda üyelerimin hak ve menfaatini korumak, sorunlarını çözmek, gerektiğinde ilgili makama iletmek ve çözüm geliştirildiğinden emin olmaktır.

Ben,

şimdi, değerli üyelerimin sorunlarını tek tek dile getirmelerini ve toplantının akışının bu şekilde başlamasını öneriyorum. Ardından, çözüm önerileri de sırayla alınır ve bir değerlendirme yapılır. "

Rahmi Eren'in takdimi ile söz alan Uzunköprülü kasaplar sorunlarını bir bir dile getirdiler. Mezbahanın faaliyet saatinin kendilerinin hayvan getirmeleriyle uymaması sonucu mağdur olduklarının belirten kasaplar, mezbahada veteriner gelmesi için saatlerce beklediklerini iddia ettiler. Saat konusunda kesinlikle uygun bir ayarlama yapılması gerektiğinin altını çizen kasaplar, yetkililerden bu konu hakkında gerekeni yapmalarını istediler. Zaman sorununun yanı sıra mezbahada çok fazla hayvan telef edilmesi hakkında da şikayetlerini dile getiren kasaplara Halil Karahan'ın kesin cevabı şu oldu: "Bizler hayvanların kontrollerini ezbere değil, elimizde bulunan yasal tebligata göre yapıyoruz. Bu konuyu sizlerle tartışmam mümkün değil. Kaldı ki devletimiz 1 yıldan bu yana geçerli olan bir uygulama ile telef olan hayvanın ederinin %75'ini üreticiye geri ödüyor. Bu durumda kimsenin kaybı olmuyor."

Halil KARAHAN açıklamasında devamla "2010 yılında yürürlüğe giren yasa ile mezbahaların kontrol ve işleme görevi gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğümüze verilmiştir. Adı geçen yasa ile ilgili olarak kurumuzda görev yapan bir veteriner yasada belirtilen yeterlilik belgesine sahip veteriner olarak atanmış ve görev yapmaya başlamıştır. Veterinerimizin Edirne merkeze atanması ve kurumumuzda yeterli personel olmaması nedeniyle mezbahanın işlem yaptığı zamanı kısıtlı tutmak zorunda kalıyoruz. Çünkü mezbahada görevlendirilen arkadaş aynı zamanda müdürlüğümüzde de görev yapmakta ve işlerinden zaman kaldığı dönemlerde oraya gitmektedir. Biz durumu uygun olduğu takdirde her

zaman arkadaşımızı mezbahaya yönlendiriyoruz. Sizlerin mağdur olmaması için elimizden gelini yapıyoruz. Sizlerde mezbahamıza yeterlilik belgesine sahip bir veteriner atanana kadar biraz idare etmelisiniz . Bu durum 2-3 ay içerisinde normale dönecektir" dedi

Son olarak söz alan Uzunköprü Belediye Başkan yardımcısı Engin Bulut çıkartılan yeni yasa ile mezbahada muayene ve kontrol işlerini yapmak üzere bakanlığında ön gördüğü hususları dikkate alarak bir veteriner görevlendirildiği belirterek şunları söyledi : "Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 17 Ocak 2012 tarihinde gelen yazı ile mezbahada kontrol ve muayene işlerini takip etmek üzere Uğur Çoban adlı memurumuz görevlendirilmiştir. Bu dönemde mezbahada yapılan işlemlerde herhangi bir aksaklık söz konusu değildi. Fakat daha sonra gelen bir yazı ile

bu kontrol ve muayene işlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi. O dönemle Hasan bey mezbaha ile ilgileniyordu. Kendisinin Edirne il müdürlüğüne atanması sonrasında ilçe müdürlüğündeki personel yetersizliğinden dolayı bazı aksaklıklar yaşanmaktadır. Bunu biliyoruz. Fakat biz belediye olarak kendimize ait olan bir mezbahada yeteri kadar söz sahibi değiliz.

Yasanın getirdiklerini ve yaşanabilecek sorunları daha önce kasaplarımız ile yaptığımız toplantıda görüştük. Belediye başkanımız da bu toplantıya bizzat katıldı. Bunun yanında ayrıca belediye başkanımız uygulamada bulunan ve aksaklıların temel nedeni olduğunu bildiğimiz bazı maddelerin değişmesi için dilekçe verdi. Bizler belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Çıkarılan yasa özel mezbahalar ile kurumlara ait mezbahaları aynı kategoride görmekte ve sorunlar bunlardan kaynaklanmaktadır. Sayın belediye başkanımız aynı zamanda avukat bildiğiniz üzere.Bu yasada bulunan ve halkı mağdur eden maddelerin değişmesi içinde ayrıca dava açtı.

Mezbahamıza yeni bir veteriner atanana kadar bu sıkıntıların tamamen çözüleceğine inanmıyorum. "

Bir basın mensubunun bakanlık tarafından veterinerlere yönelik açılan yeterlilik kurslarına Uzunköprü Belediyesi veterinerlerinin gönderilmediği ifadesine karşılık Bulut; "Az önce de dediğim gibi biz belediye olarak konunun çözümü için elimizden geleni yaptık. Hatta dava bile açtığımızı belirttim . Böyle bir konu ile ilgili ithamı kabul etmiyorum." dedi.

Toplantının sonunda grup sorunların çözümünü bir daha ki toplantıda görüşmek üzere ayrıldılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber