8 bin 500 öğrenci MKÜ'yü tercih etti

Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan Suriyeliler hakkında ortaya atılan iddialara üniversite öğrencilerinin de kulaklarını tıkadığı belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olaylardan kaçan Suriyelilerin geçiş güzergâhlarının başında yer alan Hatay'da bulunan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ni bu yıl 8 bin 548 öğrenci tercih etti. Kayıt yaptıran öğrenciler ev kiralayan Suriyeliler nedeniyle kiralık ev bulmakta sıkıntı yaşayacağı düşüncesinin dışında Suriye'de yaşananların ve Türkiye'de bulunan Suriyelilerin tercihlerinde olumsuz bir etki yapmadığını söyledi.

ÖĞRENCİ SAYISI 29 BİNDEN 33 BİNE YÜKSELDİ

ÖSYM'den gelen verilere göre Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ne 2012?2013 eğitim-öğretim yılında 8 bin 548 öğrenci yerleşti. Bu yıl kayıt olacak öğrencilerle birlikte Hatay MKÜ'deki öğrenci sayısının 33 bin 200 olması bekleniyor. 2011?2012 eğitim yılında üniversitedeki öğrenci sayısı 29 bin 261 kişiydi.

2011 yılının Nisan ayı itibariyle Hatay'ın sınır komşusu olan Suriye'de baş gösteren çatışma ortamıyla Hatay bu ülkeden kaçan Suriyelilerin akınına uğramıştı. Hatay son aylarda artan mülteci girişi başta olmak üzere çeşitli spekülasyonlarla adını duyurunca ilde eğitim öğretimini sürdüren üniversitenin bu ortamdan etkilenip etkilenmeyeceği de tartışma konusu olmuştu.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde kayıt işlemleri sürerken Öğrenci İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre; sınır komşusu Suriye'de yaşanan olaylar üniversitelilerin Hatay'ı tercih etmelerinde rol oynamadığını gösterdi. 2011?2012 öğretim yılında 29 bin 261 öğrencisi bulunan MKÜ'den 4 bin 500 öğrenci mezun olurken öğrenim yılı başında 9 bin 541 öğrenci kayıt yaptırmıştı.

ÖSYM verilerine göre; 2012?2013 öğretim yılında da 8 bin 458 öğrenci Hatay'ı tercih etti. Üniversitede kontenjanlara göre yerleşenlerin yüzdesi ise 89,09 olarak hesaplanırken Ziraat ve Fen Edebiyat fakülteleri hariç lisans programları tam doluluk oranıyla öğrenci aldı. Üniversiteye ayrıca özel yetenek sınavlarıyla 346 öğrenci yerleşti.

MKÜ'DE KAYIT İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde yerleştirme sonuçlarının ardından üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri sürüyor.

MKÜ'ye bu yıl kayıt yaptıran Nuri Özdemir, tercih aşamasında Hatay için tereddüt etmediğini söyleyerek, ?Hatay için tercih aşamasında bir tereddüdüm olmadı. Suriye'deki olaylar Suriye'de yaşanıyor, yani Hatay'da öyle bir durum olmayacağı için öyle bir sıkıntı düşünmedim hiç. Burada bazı akrabalarım olduğu için ev sıkıntım olmayacak.? dedi.

Adana'dan gelen ve yeni kayıt yaptıran Gökhan Özkan da Hatay'a çok sayıda Suriyeli geldiğini duyduğunu söyleyen ve ev konusunda da uygun ev bulamadığı takdirde yurda yerleşeceğini söyledi.

Kayıt için gelen üniversite öğrencisi Halise Şengel ise Mersin'e yakın olduğu için Hatay'ı seçtiğini söyledi. Aklında Suriye olaylarından dolayı hiçbir soru işareti olmadığını dile getiren Şengel ?Hiçbir soru işareti yoktu buraya gelirken aklımda. Aslında olması gerekende herhalde böyleydi, inşallah iyi olur. Komşu ülke sonuçta hiçbir şey diyemiyoruz bu açıdan, sonuçta Antakya'da böyle olsaydı kaçabileceğimiz en yakın yer Suriye olacaktı. Onlar da bizi kabul etmek zorunda kalacaklardı diye düşünüyorum.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber