Devlet okullarında lüks mevki varmış

Haber Giriş : 01 Eylül 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öğrencinin bilgisini pekiştirmek ve davranışlarını geliştirmek için açtığı 'etüt sınıfları', ilköğretim okullarının kazanç kapısı haline geldi. Anne ve babası çalıştığı için tüm gün okulda kalması gereken çocuklara yönelik olarak açılan Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulları'nın İstanbul'da sadece dokuz örneği bulunuyor. Ama bu okullara 'özenen' normal ilköğretim kurumlarında da, 'etüt' adı altında birer ikişer benzer sınıflar açılıyor.

Giriş ücretleri 500 ile 1000 YTL arasında değişen etüt sınıflarına aylık 150-200 YTL'lik aidat 'donanım, yemek, etüt ve kurs' ücreti ödeniyor. Etüt sınıfı 'laminant masa, ortopedik sandalyeler ve dolaplarla döşenirken, normal sınıflarda emektar tahta sıralar kullanılıyor. Etüt öğrencilerine tiyatro, keman, drama dersleri veriliyor, bu dersler için özel öğretmenler getiriliyor. Tam gün eğitimi verilen etüt sınıfları, çoğunlukla aynı binayı paylaştıkları 'normal' sınıflardan daha tenha.

Altı yıldır uygulanıyor
Kartal İlçesi Cevizli Mahallesi'ndeki Mahmut Kemal İnal İlköğretim Okulu, uygulamaya altı yıl önce başladı. Adını belirtmek istemeyen bir öğretmene göre, etüt sınıflarına giriş için '5 bin YTL' peşinat ve 10 ay boyunca da 160 YTL aylık ödemek gerek. İkili öğrenim veren 2 bin 100 mevcutlu okulda, tam zamanlı etüt sınıflarında 30-40, diğer sınıflarda 40-60 öğrenci bulunuyor.

10 etüt sınıfındaki 300 öğrenciye, altı saat ders, iki saat etüt, iki saat de sosyal kültür veriliyor. Ayrıca etüt öğrencilerine yönelik yemek çıkıyor. Öğretmenin verdiği bilgiye göre, etüt sınıflarında projeksiyon makineleriyle özel dolaplar da var: "Öğrenciler özel okul öğrencisi gibi hareket ediyor. Veliler de öyle. Bu sınıflara yönelik iki bilgisayar ve iki de spor öğretmeni alındı. Mevcut İngilizce öğretmenlerine de mesai ödeniyor."
Okul yetkilileri ise yıllık 1600 YTL etüt ücreti aldıklarını ama 5 bin YTL talep etmediklerini; velilerin isterlerse bağışta bulunabileceğini söyledi: "Bu öğrenciler ağırlıkla, anne ve babası memur olan, yani bakıcı tutulması gerekenler. Uygulama, özel okullara göre çok ucuz. Buradan aldığımız gelirle okulumuza harcıyor, eğitimin niteliğini artırıyoruz. Uygulama ilçede 10'a yakın okulda var."

Bazılarına 'açık' bir sınıf
Aynı ilçedeki Atatürk İlköğretim Okulu'nda tüm sınıflar tam zamanlı ve 32'şer kişilik. Ama adını belirtmek istemeyen bir öğretmen "Okulumuzda özel bir sınıf var. Öğleden sonra açılan bu sınıfa iki kitaplık, fotokopi makinesi konuldu, tabanı parkeyle kaplandı, sıralar özel hazırlandı, özel öğretmenler getirildi. Her gün öğle saatlerinde veliler tepsiler içinde yemek getiriyor. Ben bu manzaradan utanıyorum" diye konuştu.

Balıbey: Keyfi bir uygulama
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ise uygulamanın yasadışı olduğunu, okul idarelerinin keyfi bir uygulama yaptığını belirterek, şöyle dedi: "Bu okullar, talep olduğu takdirde etüt yapabilirler. Bunun geçen yılki ücreti 20 YTL. Yetiştirme kursları için ise ücret saat başı 1.4 YTL. Ama yemek verilemez, özel sınıflar oluşturulamaz. Buna izin vermeyeceğiz. Bu okullara müfettiş gönderdik."

Balıbey, etüt ve beslenme okullarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Etüt ve Beslenme Komisyonu'nca yıllık ücretinin belirlendiğini, geçen yılki ücretin de yıllık 1600 YTL olduğunu ekledi.

Aynı koridorda iki farklı sınıf
Kartal İlçesi Cevizli Mahallesi'ndeki Gürbüz Bora İlköğretim Okulu'nun ikinci katındayız. Burada tam zamanlı etüt sınıfları ile yarım gün eğitim verilen normal sınıflar karşı karşıya sıralanmış durumda.

Etüt sınıflarında ortapedik sıralar, ders kitaplarının konacağı tahta dolaplar bulunuyor. Normal sınıflarda ise bildik tahta sıralar var. Normal sınıflarda öğrenci sayısı 40-60 arasında değişirken, etüt sınıflarında sınıf mevcudu 40 ile sınırlanmış.

Müdür Yardımcısı Ali Keyfoğlu, okula bölge dışından gelen velilerden, toplam 60 öğrencinin öğrenim göreceği normal sınıflar için 300 YTL, 40 öğrencinin öğrenim göreceği etüt sınıflar için ise 700 YTL kayıt ücreti aldıklarını belirtiyor. Ayrıca etüt sınıflarının öğrencilerinden her ay 'öğretmenlerin ücreti' için 110, 'yemek' için 85 YTL olmak üzere aylık toplam 195 YTL talep ediliyor. Keyfoğlu, bu sınıflarda iki saat etüt ve iki saat tiyatro, drama, müzik ve İngilizce dersleri verileceğini belirtiyor.

Dekontlar öğretmene teslim
Burası Kartal ilçesindeki Topselvi Mahallesi'nde bulunan Zekeriya Göçer İlköğretim Okulu... Okulun 'etüt sınıfları'na katılmak isteyenlere yönelik olarak kapısına astığı duyuruda, velilerin 500 YTL'lik donanım bedelini ödemesi gerektiği belirtiliyor. Donanım bedeli; sınıfa ortopedik sandalye, laminant masa, MDF-LAM malzemeden öğrenci dolabı, öğretmen masası ve boya giderleri için isteniyor. 'Yetiştirme kursu' için sekiz ay boyunca ödenmesi gereken 25 YTL'nin de Kartal Ziraat Bankası Şubesi'ndeki 2817728-5001 numaralı hesaba yatırılması isteniyor. Duyuruda ayrıca, dekontun öğrenciler tarafından bizzat sınıf öğretmenine verilmesi belirtiliyor. Bunun yanı sıra velilerden 'etüt ücreti' olarak 60 YTL talep edilirken, yemek fiyatının henüz belirlenmediği, ama tahminen 70-90 YTL arasında olacağı kaydediliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber