Tasarruf şampiyonu PTT

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2005 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık tarafından düzenlenen tasarruf yarışmasının şampiyonu PTT Genel Müdürlüğü oldu. PTT Genel Müdürlüğü 2004 yılında 112.7 milyon YTL tasarruf sağladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, statükocu bir yönetim anlayışının verimliliğin, üretimin, hizmetin önündeki en büyük engel olduğunu belirterek "Hizmetler her an vatandaş tarafından denetlenebilir. Kimse 'mevzuat böyle' diyerek işi yokuşa sürmesin" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın 21 Ocak 2004 tarihli "2004 Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Yılı Genelgesi" çerçevesinde bürokrasiyi azaltarak kamu kaynaklarını etkin kullanma ve tasarruf sağlamaya yönelik olarak gerçekleştirilen "Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Projesi" yarışması sonuçlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ödül törenine, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninin açış konuşmasını yapan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, projenin amacının kamu yöneticilerinin verecekleri kararları duygusal değil rasyonel bir zemine oturtmak olduğunu belirterek bu çabaların etkin ve verimli bir kamu yönetimi oluşturmaya yönelik olduğunu vurguladı. Kaynakları etkin kullanımı ve maliyetlerin düşürülmesi fikrinin, üretilen hizmetleri maliyet odaklı düşünmeyi zorunlu kıldığına dikkat çeken Dinçer, bunun kamu harcamalarına farklı bir bakış açısı da getireceğini söyledi. Bugüne kadar birçok tasarruf genelgesi yayınlandığına işaret eden Dinçer, bu projenin ise bir tasarruf genelgesi olmadığını, kamu harcamalarının kontrol altına alınması için bir hatırlatma olduğunu belirtti.

Tasarruf genelgeleriyle amaca ulaşılamadığını vurgulayan Dinçer, tasarruf genelgelerinin çoğu kez bürokratik işlemleri uzatan uygulamalar olarak karşılarına çıktığını anlattı. Yarışma kapsamında 98 projenin Başbakanlığa gönderildiğini açıklayan Dinçer, projelerin iki safhada değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirtti. Dinçer, birinci safhada Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı'nın projeleri bir ön değerlendirmeden geçirdiğini, ikinci safhada ise Değerlendirme Komisyonu'nun ödüle layık projeleri belirlediğini kaydetti. Dinçer, uygulamaya konulan projelerin, 2004 yılında kamu harcamalarında 2.2 milyar YTL azalma olmasını sağladığına dikkat çekti. Projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda PTT Genel Müdürlüğü'nün birincilik ödülüne layık görüldüğünü ifade eden Dinçer, PTT'nin misyonunu yeniden tanımladığını ve hizmetlerini yeniden tasarladığını kaydetti. PTT'nin 2004 yılında maliyetini 112.7 milyon YTL azaltarak kaynak tasarrufu sağladığını söyleyen Dinçer, hizmet ettiği sektörde de rekabet edebilir bir konuma geldiğini bildirdi. Dinçer proje çerçevesinde ayrıla 3 kuruma özel ödül verilmesinin düşünüldüğünü ifade ederek hizmet alanlarıyla ilgili yeni politikalar geliştiren Sağlık Bakanlığı, bürokratik işlemlerin azaltılmasında başarı sağlayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, yatırım kararlarında stratejik ölçütleri göz önünde bulundurarak ihale şartlarını iyileştirmesi nedeniyle de DSİ Genel Müdürlüğü'nün ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
Dinçer'in konuşmasının ardından Proje'de birinciliği kazanan PTT Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve 2003 yılından sonra gerçekleştirilen atılımları anlatan bir sinevizyon gösterisi izlendi.

"DEVLET KAYNAKLARI SINIRSIZ DEĞİL"
Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, kamu harcamalarında israfın yerine tasarrufun geçtiği bir süreci yaşadıklarını belirtti. Türkiye'nin büyüme ve kalkınma yolunda önemli mesafeler kaydettiğini, bugünkü başarıların sırrının israfın yerine tasarruf anlayışının kamu yönetimine egemen kılınması olduğunu vurgulayan Erdoğan, ülke olarak kazanılan başarının müşterek olduğunu söyledi. Daha ileri hedeflere ulaşılmasının herkesin emanet bilinciyle elini taşın altına sokmasına bağlı olduğunu ifade eden Erdoğan, herkesin devlet kaynaklarının sınırsız olmadığını ve bu kaynakların etkin kullanılması gerektiğini bilmek zorunda olduğunu belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin krizlerden krizlere sürüklendiği yılların hesabının hala verilemediğine dikkat çekti.

Vatandaşların devletle ilişkilerinde imza sayısını artıran yöneticilerin, kim olursa olsun, hizmeti geciktirdiklerini ifade eden Erdoğan, vatandaşa gerekçesi izah edilemeyen her bir imzanın devletle toplum arasındaki ilişkileri zedelediğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün hala 'bugün git-yarın gel' anlayışıyla vatandaş-devlet ilişkilerini düzenleyemeyeceğini dile getiren Erdoğan şunları söyledi:
"Demokratik parlamenter sistemin esası vatandaşlardan toplanan vergilerden oluşan kamu kaynaklarının harcanmasında vatandaşlar adına Meclis'in denetleme yetkisine sahip olmasına dayanır. Bugün halkın içinden çıkan iktidar, halkın taleplerine kulak asmazsa, vatandaşlar seçim döneminde bunun hesabını hem o iktidardan hem de o iktidarı denetleyemeyen Meclis'ten sorar. Vatandaşlarımız önüne gelen her fırsatta demokrasinin altında yatan bu bilince sahip olduklarını göstermişlerdir. Tıpkı 3 Kasım seçimlerinde olduğu gibi. Seçmen yapılan uyarılara aldırmayan iktidarı da bu iktidarı denetleyemeyen muhalefeti de tasfiye etmiştir. Halk böylece vergilerinden oluşan kamu kaynaklarına sahip çıkması iradesini ortaya koyarken yeni iktidara da kamu kaynaklarının yolsuzluk ve israflardan uzak, etkin ve verimli bir şekilde kullanılması talimatını vermiştir. Bu yüzden AK Parti iktidarı her şeyden önce temel vizyonu kamu kaynaklarına sahip çıkmak, her türlü yolsuzluk ve israfın önüne geçmek suretiyle bu işi anlamış ve uygulamalarını da buna göre yapmıştır."

"TEMEL HEDEF, KAYNAKLARIN ETKİN VE VERİMLİ KULLANIMI"
AK Parti iktidarının göreve geldiğinde ilk işinin 15 bakanlığı tasfiye etmek olduğunu hatırlatan Erdoğan, bununla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tasarrufunun sağlandığını vurguladı. Kamu kaynaklarının harcanmasına yönelik denetlemelerin sadece israfın cezalandırılmasına yönelik değil aynı zamanda tasarrufun ödüllendirilmesine yönelik olması gerektiğini dile getiren Erdoğan, kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının en önemli amaçlarından birisinin daha az harcayan ve daha az tüketen bir kamu idaresinin kurulması olduğunu söyledi. Kamu yönetimindeki savurganlığın boyutunun sürdürülemeyecek düzeyde olduğunu ifade eden Erdoğan, kamu kaynaklarının rasyonel ve amaca uygun kullanılmasını engelleyen israfın, toplumun genel yararı için kullanılması gereken kamu kaynaklarının verimsiz, ölçüsüz ve haksız bir şekilde kullanımına ve kamu maliyesi üzerinde yıkıcı etkilere sahip olduğunu belirtti. Atılan adımların bu süreçte kendilerini rahatlattığını ve yatırımları bereketlendirdiğini ifade eden Erdoğan, temel hedeflerinin, kaynaklarını etkili ve verimli kullanan, kaliteli hizmet sunan, vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı amaç edinen bir devlet idaresinin oluşturulması olduğunu kaydetti. Devlette en etkili tasarrufun, fonksiyonunu kaybeden kamu kurum ve kuruluşlarının kapatılması, hizmetlerine ihtiyaç duyulan birimlerin etkin, küçük ve esnek bir teşkilat yapısına kavuşturulması olduğunu söyleyen Erdoğan, statükocu bir yönetim anlayışının verimliliğin, üretimin, hizmetin önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdi. Hizmetlerin her an vatandaş tarafından denetlenebildiğine dikkat çeken Erdoğan, kimsenin 'mevzuat böyle' diyerek işi yokuşa sürmemesini istedi. Yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında 2004-2005 yıllarında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü, kendi ilçesinin Adliyesi de dahil 137 adliye, 57 cezaevi, 28 askerlik şubesi, 24 Orman İşletme Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı'nda 10 ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nde 11 bölge müdürlüğünün kapatılmasının bu amaca yönelik çalışmaların başlıcalarını oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, duble yol yapımında kamu kurumlarına ait makine parklarının birleştirilmesiyle 345 milyon YTL tasarruf sağlandığını ifade etti.

Projeye katılmadığı halde bir çok Bakanlık ve Genel Müdürlüğün tasarruf çalışmaları yaptıklarına işaret eden Erdoğan, bu Genel Müdürlükleri 2005 yılında takdir edebilmeyi umduklarını söyledi. Erdoğan, Türk milletine hizmet etme faziletinin takdir edilemeyecek kadar yüksek olduğunu belirtti.

Erdoğan, konuşmasının ardından 'Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Projesi'nde ödüle layık görülen kurumlara ödüllerini dağıttı. Birinciliğe layık görülen PTT Genel Müdürlüğü'nün ödülünü Genel Müdür İbrahim Şahin, özel ödüle layık görülen Sağlık Bakanlığı'nın ödülünü Sağlık Bakanı Recep Akdağ, DSİ Genel Müdürlüğü'nün ödülünü Genel Müdür Veysel Eroğlu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün ödülünü ise Genel Müdür Mevlüt Bilici aldı. Verilen ödüllerin TOBB tarafından hazırlandığı belirtilirken ödül töreninde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu da Başbakan Erdoğan'a eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber