Sanatçıların kadroları yeniden düzenleniyor

Haber Giriş : 02 Eylül 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankamatik sanatçı tartışmalarına yeni isimler eklenirken, Bakan Koç'un solist sanatçı uygulamasını kaldırmaya yönelik yasal düzenleme yapacağı öğrenildi. Korolorda çalışan sanatçıların geçici görevlendirmeleri de iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla koç, solist sanatçı tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Kültür Bakanlığı'na bağlı korolorda görev yapan solist sanatçılar hiçbir konsere çıkmamasına rağmen bakanlıktan para almaya devam ediyor. Kültür Bakanlığı'na bağlı korolorda görev yapan solist sanatçılar arasında Muazzez Abacı, Safiye Soyman, Zekai Tunca, İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale ve Bedri Ayseli gibi tanınmış isimler de bulunuyor. Elazığ Devlet Korosu'nda görevli olmasına rağmen Muazzez Abacı İstanbul'da, Nalan Altınörs ise İzmir'de görev yapıyordu. Bakan Koç'un solist sanatçı uygulamasını kaldırmaya yönelik yasal düzenleme yapacağı öğrenildi.

Geçici görevlendirmeler iptal

Kültür Bakanlığı'na bağlı Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas ve Samsun korolarında görevli olmalarına rağmen geçici görevlendirme ile İstanbul, Ankara ve İzmir'deki korolorda çalışan sanatçıların geçici görevlendirmeleri iptal edildi. 15 yıldan beri büyükşehirlerde görev yapan sanatçılar geçici görevlendirmelerinin iptal edilmemesi için büyük uğraş verdi. Kültür Bakanı Atilla Koç ise geri adım atmayarak geçici görevlendirmeleri iptal etti. Geçici görevlendirmeleri iptal edilen sanatçılar korolarının bulunduğu şehirlere giderek 1 Eylül tarihi itibariyle işbaşı yaptı.

'Hayalet korolar' çalışacak

Geçici görevlendirmelerin iptal edilmesi nedeniyle hayalet koro haline gelen Diyarbakır, Elazığ, Sivas ve Şanlıurfa korolarının bu sene çalışmaya başlayacağı belirtiliyor. Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun 40 sanatçısından 25'i, Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'ndaki 39 sanatçıdan 19'u, Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu'ndaki 44 sanatçıdan 20'si ve Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu'ndaki 44 sanatçıdan 22'si 'geçici görevlendirme ile kendi korolarında çalışmıyordu. Bu sanatçıların geri dönmesiyle bu korolor da bu sene illerinde konserler verecek.

Anadolu turneleri kızdırdı

Devlet Tiyatrolarındaki tartışmaların arkasında, Bakan Koç tarafından başlatılan 'Anadolu Turnesi' uygulamasının bulunduğu belirtiliyor. Devlet Tiyatrolarında görev yapan 697 tiyatro sanatçısı bulunuyor. Bu sanatçıların yanında 612 teknik personel ve 396 idari personel bulunuyor. Buna rağmen Devlet Tiyatroları tarafından sergilenen oyun sayısının 30 civarında olduğuna dikkat çekiliyor. Yaz aylarında oyun olmadığı için rahat bir dönem geçiren tiyatro sanatçılarının bu uygulamadan rahatsız oldukları belirtiliyor.

Koç: Bankamatik ayıklamasını dört ay önce yaptık

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, devletten maaş aldığı halde sahneye çıkmayanlarla ilgili ayıklamayı 4 ay önce yaptıklarını söyledi. Koç, Uluslararası Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) teşkilat hizmet binasının temel atma törenine katıldı. Burada gazetecilerin sorularına cevaplayan Koç, basını kendi ağzından çıkmayan sözleri yazmakla suçladı. Koç, bir gazetecinin "Bankamatik memurları olduğu söyleniyor. Bunları ayıklayacak mısınız?" sorusuna, "Basının olayları sonradan takip etmek gibi bir özelliği var. Ben o işi yaptım. Ben o ayıklamayı 4 ay önce yaptım" diye konuştu. Bazı gazetelerde çıkan, "Bakanlık bünyesinde çalışan bankamatik memurları var. Bunlardan biri de Nalan Altınörs'tür" şeklindeki ifadelerin hatırlatılması üzerine Bakan Koç, "Ben öyle birşey söylemedim" dedi. Koç, temelini attıkları binada Türk kültürü için faydalı işler yapılacağını belirterek, binanın temelinin söz verildiği tarihte atıldığına dikkat çekti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber