Saruhan Kalesi'nin turizme kazandırılması isteği

Bayburt kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Saruhan köyünde bulunan Saruhan Kalesi'nin restore edilerek turizme kazandırılması isteniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 23:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdulkadir Nişancı

Bayburt kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Saruhan köyünde bulunan Saruhan Kalesi'nin restore edilerek turizme kazandırılması isteniyor.

Saruhan Köyü Muhtarı Osman Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyleri sınırları içinde bulunan tarihi kaleyi, köy halkı olarak korumaya çalıştıklarını belirtti.

Hangi döneme ait olduğu bilinmeyen ancak çok eski olan kalenin onarılması için yetkililerden yardım istediklerini ifade eden Şimşek, "Köylüler olarak ne kadar korumaya çalıştıysak da yıkıldı" dedi.

Kale için en büyük sorunun ulaşım olduğunu dile getiren Şimşek, "Yol olmadığından kaleye çıkılamıyor. Gelen ziyaretçiler oluyor ancak yol olmadığından kaleye çıkamadan geri dönüyorlar. Yetkililerden kalemizin onarılıp turizme kazandırılması için destek bekliyoruz" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Feyzullah Topal ise Saruhan Kalesi'nin geçmişten günümüze ulaşan bir miras olduğunu kaydederek, "Kalemizin tarihi şu ana kadar herhangi bir akademik çalışma yapılmadığı için tam olarak bilinmemektedir. Yetkililer ilgilenmediği sürece bu kale yok olup gitmeye mahkumdur. Çünkü duvarları her gün daha çok aşınmakta ve yıkılmakta. Yetkililerimizden hiç olmazsa buraya bir yol yapıp küçük bir tadilattan geçirmesini istiyoruz" dedi.

-Kültür ve Turizm Müdürü Akbulut-

İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut ise Bayburt tarihin çok derin kökleri olduğunu belirterek, "Bu tarihi derinlik içinde Bayburt'un kaleleri çok önemli bir yere sahiptir. Bunlar arasında elbette ki Saruhan Kalesi çok önemli yer tutmaktadır. Saruhan Kalesi'nden günümüze ulaşmış kalıntılar, surlar mevcuttur. Ancak Saruhan Kalesi'nin kitabesi olmadığından kesin olarak 'şu döneme veya şu devlete aittir' diye bir şey söyleyemiyoruz" diye konuştu.

İlin tarihi, kültürel değerlerini turizme kazandırmanın, ilin turizmine büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Akbulut, "Bunlardan bir tanesi de Saruhan Kalesi'dir. Gönlümüz bu kalenin röleve ve restorasyon projelerini yapıp onarımını gerçekleştirdikten sonra da turizme kazandırmak istiyor. Ama bu tabi zaman ve bütçe istiyor" dedi.

Muhabir: Asena Akçay

Yayıncı: J.Jale Durgun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber