'Teneffüslerin 5 dakikaya düşürüldüğü okullarda öğrenciler mağdur olur'

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, 4+4+4 eğitim sisteminde ortaokul bölümünde okuyacak çocukların 10, beslenme saatinde 20 dakika olan teneffüs sürelerinin bazı illerde valiliklerce 5 dakikaya düşürülmesinin yanlış olduğunu açıkladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2012 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu uygulamanın İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne aykırı olduğu kadar, çocukların olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Doğan Ceylan, haftalık ders saatinin 5 ve 6'ncı sınıflarda 30, 7 ile 8'inci sınıflarda 36 saate çıkarılmasının sancılarının başladığını ifade etti. Bu yıl sadece 5'inci sınıflarda ders artışının uygulanmasına rağmen okulların derse başlama ve bitiş saatlerinde karmaşa olduğunu ve bunun devam ettiğine dikkat çekti. Bazı illerde valiliklerin işin içinden çıkamayıp topu Kaymakamlıklara attığı, bazı valiliklerin ders çizelgelerini hazırlayarak yayımladığını dile getirdi. Bazılarından ise okul açılmasına bir hafta kalmasına rağmen hiçbir düzenleme olmadığını aktardı.

İlkokul Müfettişi Doğan Ceylan, yeni sistemde ikili öğretim yapan kurumlarda öğrencilerin ya çok erken derse girmeleri gerektiğini ya da okuldan çok geç çıkmaları gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: ?Bunun önüne geçmek isteyen bazı valilikler teneffüs sürelerini 5'er dakikaya düşürdü. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre teneffüsler 10 dakikadan kısa olamaz. Beslenme yapılan teneffüsün süresi ise 20 dakikadır. Valiliklerin teneffüsleri 5 dakikaya düşürmesi yönetmeliğe aykırıdır.?

İkili öğretim yapan kurumların çoğunun bahçesinde ek binaya yer bulunmadığı için yüksek katlı yapılmış okullar olduğunu hatırlatan Ceylan, ?Geneli üç-dört katlıdır. Bu güne kadar öğrenciye 10 dakikalık teneffüs süresi verilmekteydi. Bu sürede öğrenciler genellikle tuvalete gitmekte, bahçede oyun oynamakta veya kantinden bir şeyler alarak ihtiyaçlarını karşılamaktaydılar. Öğrencilerin çoğu 10 dakikalık sürede bile ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi derse hazırlanmaları noktasında da büyük sorun yaşıyorlardı. Süreninin uzatılmasını talep ediyorlardı. Özellikle küçük yaştaki çocukların 7-8 dakikalık süre içinde varsa tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri, okulun üst katlarından bahçeye inip oyun oynayıp tekrar sınıfına dönmeleri çok zor oluyor.? diye konuştu.

Doğan Ceylan, şimdi teneffüs süresinin 5 dakikaya düşürülmesiyle çocuğun okulun 3 veya 4'üncü katından bahçeye inmesinin, arkadaşlarıyla oynayıp rahatlamasının ve geri gelerek sırasında hazır halde öğretmenini beklemesinin çok zor olacağına dikkat çekti.

?Çocukların kanatları olsa da uçarak bahçeye inseler yine bunu başaramazlar.? diyen Ceylan, ?Teneffüsler 10 dakika bile olduğunda çocukların bahçeye çıkışları ve geri dönüşlerini neredeyse uçarak olduğunu birçok eğitimci okulda şahit olmaktadır. Bu süre 5 dakikaya düşürüldüğünde çocukların nasıl yapacaklarını düşünemiyoruz bile.? diye konuştu.

"TUVALETLER YETİRSİZ KALIYOR"

Doğan Ceylan, bin öğrencinin bulunduğu bir okulda tuvaletlerde ortalama 25?30 civarında kabin olduğunu ve bunun yetersiz kaldığını aktardı. Ceylan, bu sayıdaki öğrencilerin günde bir kez tuvalete gittiğini varsayılırsa, 5 teneffüs olduğu için her teneffüs 100 öğrencinin tuvalete gitmesi gerektiğini anlattı. Bu durumda öğrencilere verdiğimiz 5 dakikalık süre içinde bir tuvaleti 3-4 öğrencinin kullanması gerektiğini vurgulayan Ceylan, bunun da imkansız olduğunu hatırlattı.

Amaçlarının yeni eğitim sistemini eleştirmek olmadığını dile getiren Ceylan, şu bilgileri verdi: ?Biz bu sıkıntıların farkında olduğumuz için ilkokullarda derslerin haftalık 30 saatten 25 saate düşürülmesi ve teneffüs sürelerinin uzatılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduk. Bakanlığımızdan da bunu bekledik. Sayın bakanımızın açıklamalarında da ilkokuldaki haftalık ders saati süremizin diğer ülkelerden fazla olduğu yer aldı. Bu açıklama ardından ilkokullarda ders saatinin azalması gerekirken yine 30 saat olarak kabul edildi. TTKB'nin ikili öğretim yapan kurum sayısı azaltılmadan ortaokullarda ders saatini artırılması bir hataydı. Şimdi de valiliklerce çocukların teneffüs sürelerinden kısılarak işin içinden çıkılmaya çalışılıyor. Pedagojik açıdan uygun olmayan bu duruma Bakanlığımızdan bir çözüm bekliyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber