Dershanesiz eğitime kazan kazan formülü

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 10:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2013-2014 eğitim yılında dersanelerin kaldırılması sürecinde okullaşmaya yönelen yatırımcılar teşvikler ve öğrenci başına devletten alacakları burslarla daha güçlü bir desteğe kavuşacak. Sistem sayesinde devlet milyarlarca liralık derslik yatırımından, öğrenci ve velileri de hem dersane parasından hem de kademeli kalkacak sınavların stresinden kurtulacak

FAZLI ŞAHAN - ALİ KUŞ / İSTANBUL - ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dershaneleri en geç 2013-2014'te kapatacağız' çıkışının ayrıntıları netleşiyor. Yeni eğitim sisteminde 4+4+4 kademeli eğitime geçirilirken sınav sisteminin ve bunun paralelinde dershanelerin kaldırılması gündeme geldi.

Hükümet, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde getirilen ve Danıştay'ın ideolojik bir tavırla iptal ettiği özel okullara devlet desteğini, 4+4+4'e göre revize ederek tekrar gündemine aldı. Dershanelerin kalkmasıyla birlikte özel okullara teşvik ve sınav sisteminin de kaldırılması sağlanacak. Dershanelerini kapatarak bunun yerine üniversite, özel okul, kolej, anasınıfı, anaokulu ve kreş açan eğitim işletmelerine de kolaylık tanınacak. Başbakan Erdoğan'ın, ağustos ayının ilk haftasında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında '1 yıl içerisinde bu işi bitirin' talimatı verdiği ve MEB'in harekete geçti. Böylelikle zorunlu 12 yıl düzenlemesiyle ortaya çıkacak okul/derslik açığı kapatılacak ve aileler de dershane ücretlerinden kurtulacak, sistemle öğrenci kendine daha fazla vakit ayıracak.

ÖZEL OKULA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları esnasında varlık sebepleri sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun 300'e yakın dershane özel okula dönüştürülecek. Geriye kalan 3 binden fazla dershane sahibine ise arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul için yatırım yapmaları sağlanacak.

YIĞILMALAR ORTADAN KALKACAK

Çocuğunu hem devlet okuluna hem de dershaneye gönderen velilerin ise çocuklarını bu özel okullara göndermeleri yönünde teşvik edici tedbirler alınacak. Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirecek olan Hükümet, özel okulları da öğrencisiz bırakmayacak. Uygulamayla on binlerce derslik öğrencilerle buluşurken, devlet okullarındaki yığılmalar bitirecek hem de yatırım yapmaktan kurtulunacak.

SINAVLARDA DEĞİŞİKLİK

Dershanelerin kaldırılması için öncelikli olarak yapılan sınavların yapısında değişikliğe gidilecek. Bu durumda ortaokullardan liselere geçişlerde seçme ve sıralamaya dayalı merkezi sınav uygulaması da gereksiz hale gelecek ve dershanelere ihtiyaç kalmayacak.

Hükümet, liseden üniversiteye geçişlerde öncelikli olarak kontenjan kapasitesini artıracak. eni uygulamalarla liseden üniversiteye geçiş sistemi de değiştirilecek.

Kapatılmayı tartışmak için toplandılar

Başbakan Erdoğan'ın kapatılacağını açıkladığı dershaneler, durum değerlendirmesi için toplandı. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) üyesi dershaneler, ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü başkanlığında bir araya geldi. Önceki gün başlayan toplantı dün geç saatlerde bitti. Erdoğan'ın açıklamasıyla ilgili yapılan değerlendirmelerin kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

Ciroları 2 milyar dolara dayandı

Sayıları 1965 yılında 43 iken bugün 4 bin 55'e ulaşan dershanelerde 50 bin 209 öğretmen, 20 bin personel istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 öğrenci dershanelerde eğitim alırken, bu öğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu olarak dershanelerden ücretsiz olarak yararlanıyor. Dershane ücretleri 6, 7 ve 8. sınıflar için bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Lise 9, 10 ve 11. sınıflarda 2 bin ile 6 bin TL'ye, üniversite sınavlarına hazırlık sınıflarında ise 3 bin ile 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Dershanelerin tahmini cirosu ise 1.5-2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Yeni sistem dershaneler ve öğretmenler kadar öğrenci ve velileri de olumlu yönde etkileyecek. Öğrenci yeni sistemde kendine daha fazla vakit ayıracak. Devlet okullarındaki derslikte öğrenci sayısının azalması, öğrencinin öğretmeni ile birebir eğitiminin de önünü açacak. Veliler de azalan sınav sayısı nedeniyle çocuklarını dershaneye göndermek için bütçe ayırmak zorunda olmayacak.

Sınav odaklı sistemden vazgeçilmeli

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, "Sınav odaklı mevcut sistem, dershanelere gitmeyi zorunlu hale getirmektedir. Geldiğimiz noktada, dershanelerin kapatılması yerine dershaneciliğe sebep olan bu gibi nedenlerin ortadan kaldırılması daha sağlıklı olacaktır" dedi. Özer, "Temel eğitimin ortaokul dönemi ile ortaöğretim sürecinde programlar ve kademelerarası geçiş sistemini tam anlamıyla objektif ve özgürlükçü kriterlere bağlamadan sınav sistemini sonlandırmak, toplumsal güven açısından sorun oluşturacaktır. Dolayısıyla yeni sistem kurulmadan ve özellikle toplumsal kesimlerin görüş ve önerileri alınmadan bu tür projeksiyonlar 'ben yaptım oldu' mantığıyla açıklanmamalıdır. Çünkü kelebek etkisiyle eğitimciler, öğrenciler, dershane sahipleri başta olmak üzere, toplumun tamamı bu tür açıklamalardan olumlu veya olumsuz yönde etkilenmektedir. Uzun vadede ve bilimsel verilere dayalı çalışmalarla mevcut dershanelerin eğitim sistemi içerisinde farklı bir yapıyla hizmet sunmasını sağlayacak seçenekler üreterek, dönüşümüne zemin hazırlanabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber