Otistik dehanın konservatuvar hayali gerçek oldu

Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan ve ?absolutepitch? olarak adlandırılan olağanüstü müziksel işitme yeteneğine sahip olması nedeniyle dünyadaki 664 müzik dehasından birisi olarak gösterilen otistik Buğra Çankır'ın konservatuvar hayalleri nihayet gerçek oldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 20:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Buğra Çankır, MKÜ Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı yetenek sınavını birinci olarak kazandı.

Buğra Çankır'ın 100 tam puan almasına rağmen iki devlet konservatuvarının ortaöğretim bölümlerine kabul edilmediğini, bunun ayrımcılık olduğunu söyleyen Çankır ailesinin, özel derslerle İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okulları klasik piyano sınavlarına hazırladığı Buğra, 8 yıl boyunca girdiği her sınavda başarılı olmuş ve geçtiğimiz yıl, son kur olan ABRSM Grade 8 sertifikasını almıştı. Bu sertifika ile Avrupa'daki tüm konservatuvar lisans bölümleri için yeterlilik seviyesini yerine getirmiş olduğu gibi, ?Avrupa'da müzisyenlik mesleği? yapmak için de geçerli olan bir sertifikaya sahip olunduğunu belirten baba Kemal Çankır, Buğra'nın bu noktaya gelmesinin asla bir tesadüf olmadığını, Allah vergisi yeteneğinin dışında bir sporcu gibi günde ortama 5 saat piyano başında zevk alarak çalıştığını vurguladı. Buğra'nın klasik müziğin derinliklerine inerek sanatını üst seviyelere taşımasına paralel, kendilerinin de ufkunun geliştirdiğini ve Buğra'nın bir dünya sanatçısı olması için bundan sonra hangi aşamaları geçmesi gerektiğini artık bildiklerini sözlerine ekleyen baba Çankır, "Bu uzun süreçte Buğra'nın sanatına katkı sağlayacak, otizmden gelen farklılıklarının hoşgörüyle karşılandığı, müziksel potansiyelini sonuna kadar kullanabileceği bir konservatuvar arayışımız nihayet son buldu" diye konuştu.

Buğra'nın annesi Necla Çankır ise, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Konservatuvarı yetenek sınavındaki komisyon üyelerinin, Buğra'nın otizmi nedeniyle ?engelli ayrımı? yapmadan, salt müziksel yeteneğini değerlendirdiğini ve sonucunda Buğra'yı birinci olarak ilan ettikleri için müteşekkir olduklarını söyledi. Çankır, "MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder'in basında çıkan, 'Üretken, huzurlu, çağdaş bir üniversite yapısı sloganıyla çıktığımız yolda, sadece normal gelişim gösteren gençlerimize değil, aynı zamanda özel gereksinime ihtiyacı olan gençlerimize eşit ve ayrıştırılmamış kaliteli bir eğitim sunmak, hizmet anlayışımız içerisinde üstlendiğimiz kutsal bir görevdir' sözlerini okuduğumuzda çok etkilenerek, bu düşünce şeklinin üniversitenin tüm birimlerine yansımış olduğunu anladık. İşte bu noktada arayışlarımız son buldu ve Buğra için en doğru adreste olduğumuza kanaat getirdik. Buğra'nın MKÜ Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarında hoşgörü ortamı içerisinde mutlu ve verimli bir öğrencilik yaşayacağını ümit ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber