İzmit Belediyesi'nden asansör açıklaması

İzmit Belediyesi'nden Kocaeli Makine Mühendisleri Odası ile CHP'ye asansör harcıyla ilgili olarak yaptıkları eleştirilere cevap verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Ertürk tarafından yapılan açıklamada, asansör harçlarının Belediye Meclisi'nce belirlendiği hatırlatılarak? Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği, asansör denetimleri 01.01.2012 tarihinden itibaren yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarınca yaptırılması zorunlu hale gelmiştir. Bunun üzerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan gelen yazıya istinaden basın duyurusu yapılarak A tipi muayene kuruluşlarının başvurusu sağlanmıştır. Belediyemize teslim edilen başvuru evrakları teknik ekip tarafından detaylı şekilde incelenmiş ve birebir firmalar ile görüşmeler yapılmıştır. Ancak asansörlerin binalardaki can güvenliği açısından önemi göz önüne alındığında yapılacak kontroller için yeterli firmayı belirleme konusunda herhangi bir şaibeye mahal vermemek ve tarafsız olarak seçim yapmak adına Belediye Encümeninin aldığı karar ile ihale yapılmıştır. Belediye Meclisinin aldığı karar ile de asansör yıllık kontrol harcı belirlenmiştir? denildi.

Filiz Ertürk, yapılan eleştirileri anlamsız bulduklarını da ifade ederek, ?Kocaeli Makine Mühendisleri Odası, TÜRKAK(Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından asansör konusunda yetkilendirilmiş bir kuruluş değildir. Bu nedenle kontrolleri yapacak yeterliliğe sahip olmadığından yapılacak denetleme işi için İzmir Makine Mühendisleri Odası adına sözleşme yapmak üzere belediyeye müracaat etmiş, ancak ihaleye katılmamıştır. Asansörlerin yıllık kontrolleri daha önceden belediyelerin sorumluluğunda olduğundan 1997 yılından bu yana belediye bünyesinde yapılmaktaydı. Söz konusu şikayetçi muhalif partinin ilçe başkanının belediyemizde çalıştığı dönemden beri belediye meclisinin aldığı kararla harç alınmak suretiyle asansör yıllık kontrolleri yapılmış ve bu bedel her yıl artırılarak bu yıl alınan harcın 2 katına kadar yükseltilmiştir.

Yeni alınan meclis kararıyla belirlenen harç yüksek bulunarak yeni düzenlemeye göre yapılacak kontrollerden alınacak harç miktarı yaklaşık yarıya düşürülmüştür. Bu rakam 2010 yılında 575 TL yarısı iken 2011 yılında 600 TL'nin yarısı olup 2012 başında 800 TL'nin yarısı olarak meclis tarafından belirlenmiştir.

Bu durumda sayın oda başkanı belediyeyi yalancılıkla suçlarken İzmit halkının belediyedeki temsilcilerini suçlamaktadır. İzmit Belediyesi kişilere rant sağlayan bir kurum değildir. Müteahhitine, esnafına, işçisine, çalışanına hiçbir borcu olmayan bir belediyedir. Yapılan ihale de bunun bir göstergesidir. Ayrıca belediyenin kasası aynı zamanda halkın kasasıdır. Dolayısı ile belediye için alınan her harç miktarı vatandaşa hizmet olarak geri verilmektedir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber