Sahte imzalı hafriyat vurgunu sanıkları yargılanıyor

Bursa'da, 350 bin liralık Üçevler Mahallesi Meydan düzenlemesi ihalesinde görevi kötüye kullandıkları iddia edilen Nilüfer Belediyesi'nin 5 yetkilisi ilk kez hakim karşısına çıktı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 23:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanıklar, haklarındaki iddiaları yalanlarken, duruşmaya müşteki olarak katılan Harita Mühendisi Gürkan Kanbir, ihaleyi alan kişinin kot farkından dolayı çok büyük paralar kazandığını belirterek, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 yıla kadar hapsi istenen Nilüfer Belediyesi Fen İşleri Müdürü E.Y. (45), mimar A.B. (40) ve harita teknisyeni M.Y. (30) ilk kez hakim karşısına çıktı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları belediyenin kontrol mühendislerinden İnşaat Mühendisi H.A. (39) ve S.T. (57) ise bugünkü duruşmaya katılmadı. 3 yıl önce Üçevler Mahallesi'ndeki meydan düzenleme ihalesi için yapılan keşifte bin 382 meterküp olan hafriyat miktarını arazi kodlarıyla oynayıp 25 bin metreküp üzerinden hak ediş gösterdikleri iddia edilen sanıklar suçlamaları reddetti.

"BENİM GÖREVİ İHMAL KASTIM OLAMAZ"

Harita Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Gürkan Kanbir'in müracaatı üzerine haklarında dava açılan sanıklardan Nilüfer Belediyesi Fen İşleri Müdürü E.Y., belgelerde müşteki Kanbir'in imzası olduğunu tesadüfen öğrendiklerini ifade ederek, "Yaklaşık altı ay süren bu çalışma sırasında müşteki Gürkan Kanbir'in bizzat kendisini görmedim. Fakat sahada çalışan haritacılar vardı. Ben onların müşteki Kanbir'in elemanları olduğunu düşündüm. Suça konu belgeye bizzat müştekinin imza attığını da görmedim. Olay, diğer sanıklardan A.B.'nin, hak edişlerin belirlenmesi için yaptığı çalışma sırasında, üşteki Kanbir'i belgelerdeki imzalarından dolayı belediyeye çağırması üzerine ortaya çıktı. Biz de bundan sonra bu durumun düzeltilmesi için çalışmalara başladık. Bundan önce herhangi bir konu ile ilgili bir haberimiz yoktu. Benim herhangi bir görevi ihmal kastım veya konuyla ilgili başka bir bilgim yoktur" dedi.

"SUÇSUZUM, BERAATİMİ İSTİYORUM"

Sahte imza olayının ortaya çıkması üzerine ihaleyi alan S.B.'yi belediyeye çağırdıklarını anlatan Fen İşleri Müdürü E.Y. sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhaleyi alan E.Y. de, meydan düzenleme için kot ölçüm krokilerini müşteki Gürkan Kanbir'in bürosuna bıraktıklarını, daha sonra bir personel aracılığıyla imzalanmış şekilde geri aldıklarını söyledi. Bu olay 2009 yılının geçici hak edişiyle ilgili olduğundan o belgeye dayanarak ödeme yapılmıştır. Bizim muhatabımız müteahhittir. Biz kendisinden bir haritacının onayını istemişsek o da bunu onaylatıp getirtmesi gerekir. Biz yüklenici şahsın ekstra hafriyat işi yaptığını ve daha fazla para talep ettiğini söylemesi üzerine kendi haritacılarımızdan değil de bağımsız bir haritacıdan belge alarak bunu ispat etmesini istedik. Bunu da mahkemenize fotokopisi sunulan belgeleri getirerek müşteki Kanbir'in imzaladığı belgelerle bize ispat etti. Buna dayanarak kendi haritacımız kontrol yaptıktan sonra ödeme yapıldı. Suçsuzum, beraatimi istiyorum".

"MÜŞTEKİ İMZALARIN KENDİSİNE AİT OLMADIĞINI SÖYLEYİNCE İNCELEME BAŞLATTIK"

Diğer sanıklardan A.B. ise krokiler üzerindeki imzaların sahte olduğu veya başkasına ait olduğu gibi bir iddiadan haberdar olmadıklarını ifade ederek, "Hesap döneminde müteahhit S.B.'nin işle pek ilgilenmediğini fark ettik. Bir harita teknikeri görevlendirerek dosyayı incelemeye başladık. Çalışmalarımız esnasında birinci hak edişteki çalışmaları tahlil edebilmek için müşteki Kanbir'in bürosuna giderek görüştük. O da imzaların kendisine ait olmadığını söyledi. Ben durumu yetkililere bildirdim. Dosyadaki hesapların tespiti için mahkemeye dava açtık. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" şeklinde konuştu.

"İMZA BANA AİT DEĞİL, SOYADIM BİLE YANLIŞ YAZILMIŞ"

Duruşmaya müşteki olarak katılan Gürkan Kanbir ise, krokilerdeki imzanın kendisine ait olmadığını ifade ederek, "Size yine sunmuş olduğum taahütnamedeki imza da bana ait değil. Soy adım bile yanlış yazılmış. Bu olaydan dolayı ihaleyi alan S.B., kot farkından dolayı çok büyük paralar kazanmıştır. Ben kendisiyle sadece bu olayın dışında bir başka kaldırımın yapımı ihalesinde birlikte çalışmıştım. Ancak orada da bana usule uygun olmayan bir şey yaptırmak istediği için kendisiyle ilişkilerimi bitirmiştim. Hiç bir şekilde kendisiyle çalışmıyordum. Davaya konu belgelerde imzamın bulunduğunu ise tesadüfen öğrendim. Belediyeyi arayarak yetkililerle görüştüm. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Şikayetçiyim" diye konuştu.

Mahkeme diğer tutuksuz sanıklardan H.A.'nın dinlenmesi için Ankara'ya yazılan talimat cevabının beklenmesi için duruşmayı erteledi. Bu arada ihaleyi alan S.B. hakkında, sahtecilik suçundan açılan soruşturmanın ise sürdüğü öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber