YÖK'ün ?atama' zaferi

Haber Giriş : 06 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerin personel atayabilmek için Başbakanlık'tan izin alma şartı, yargıdan ikinci kez döndü. Danıştay'ın son kararıyla YÖK, atamalar için izin almak zorunda kalmayacak.

AKADEMİK personelin atanmasında, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı iznini şart koşan Başbakanlık düzenlemesinin yürütmesini durduran Danıştay, Başbakanlığın izin diretmesine ikinci durdurmayı da verdi. 8. Daire'den sonra Danıştay Nöbetçi Mahkemesi, YÖK'ü ikinci davada da haklı buldu ve ?öğretim elemanı izinle atanamaz' dedi. YÖK, bundan sonra hiçbir akademik personelin atamasında Ankara'dan izin almak zorunda kalmayacak.

İLK DAVA MART'TA

YÖK, öğretim elemanlarının atama usul ve esaslarına bazı kısıtlamalar getiren işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle mart ayında dava açmış, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun, araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atama esaslarının Başbakan tarafından belirlenmesine ilişkin hüküm için de ?Anayasa'ya aykırı' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istemişti.

DANIŞTAY DURDURDU

Yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 8. Dairesi, geçmiş yıllara ait bütçe kanunlarında da bu tür kısıtlamalara gidildiğini anımsatarak, bu uygulamaların hukuka aykırılığı yönünde Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği kararlar bulunduğuna işaret etmişti. YÖK'ün üniversiteleri, ?öğretim elemanlarının atamasında izin almayın' diye uyarmasına karşın Başbakanlık ikinci bir yazıyla iznin şart olduğunu bildirdi. Bunun üzerine ikinci davayı açan YÖK'ü, Danıştay Nöbetçi Mahkeme de haklı buldu ve Başbakanlık düzenlemesinin yürütmesini durdurdu.

6 aydır ifademi almadılar

YÜZÜNCÜ Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 5 Nisan'da açılan soruşturma kapsamında şu ana kadar ifadesine başvurulmak üzere çağrılmadığını söyledi. Aşkın, ?Evimden alınan tarihi eserlere paha biçilip biçilmeyeceğini gelecek olan eksper raporundan sonra herkes görecek. Ben şunu iyi biliyorum, söylenenler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber