Tüketici sorunları hakem heyetleri bankalar için mesaide

Sivas Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Tanzer Erdem, tüketicilerin daha çok kredi kartları aidatları ve dosya masraflarını geri almak için başvuru yaptıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti haksızlığa uğradığını düşünen vatandaşların sıkıntılarını çözmeye çalışıyor. Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak geri alınabileceği şeklindeki kararından sonra vatandaşlar yoğun olarak tüketici hakem heyetlerine başvurmaya başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Tanzer Erdem, vatandaşların banka kart aidatları ve dosya masraflarıyla ilgili olarak günde ortalama en az 50 şifahi başvuru yaptığını ancak yazılı olarak başvuru sayısının günlük 2-3 arasında değiştiğini söyledi.

Vatandaşların bu konuda ilk başvuruyu yazılı olarak bankaya yapması gerektiğini ve gelen her vatandaşa söylediklerini anlatan Erdem, bankaya başvurduğunu belirten belgeyle birlikte kendilerine gelmelerinin daha doğru olacağına dikkat çekti.

Bu konuda bankaların tüketicilerin sorunlarında cevap vermede geciktikleri için sürecin yavaş işlediğini belirten Tanzer Erdem, tüketicilerin ellerinde belgeleriyle gelmelerinin lehlerinde karar alınmasında önemli rol oynadığını söyledi.

BANKA AİDATLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Erdem, kredi kartları aidatları ve dosya masrafı için kendilerine yapılan başvurularda banka genel müdürlüğüne yazılmış dilekçe fotokopisi, PTT'den gönderildiğine dair iadeli taahhütlü haber kâğıdı fotokopisi, kredi kartları aidatı ve dosya masrafının kesildiğini gösteren belge fotokopisi, bankanın tüketiciye cevaben yazısı ile birlikte tüketicilerin kendilerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Sivas'ta tüketicilerin banka aidatları başta olmak üzere kapıdan satışlar konusunda da ciddi miktarda şikâyetlerin geldiğini anlatan Erdem, tüketicilere yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Erdem, kapıdan ve mesafeli satışlarda tüketicilere uyarılarda bulunarak, satıcıların mutlaka ellerinde il müdürlüklerinden alınmış 2 senelik izin belgesi olması gerektiğini hatırlattı. Vatandaşların kapıya gelen satıcıdan bu belgeyi istemelerini öneren Erdem, satışı yapılan ürünün sözleşmesinin aslının da istenmesi gerektiğine işaret etti.

"ÜRÜNLER 7 GÜN İÇİNDE İADE EDİLEBİLİR"

Kapıdan veya internetten yapılan satışlarda sözleşme var ise 7 gün içinde ürünün geri iade edilebildiğini hatırlatan Erdem, ?Tüketiciler kendilerine haksızlık yapıldığına inanıyorlarsa, bunun belgesiyle birlikte bizlere gelebilirler. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Yönetmeliği'ne göre, tüketici kendilerine haksızlık yapılan konuda delilleri kendileri toplamak zorundadır. Mutlaka belgesi olmalıdır.? dedi.

Tüketici sorunları hakem heyeti olarak ayda ortalama 200 karar aldıklarını kaydeden Erdem, tüketicilerin belgeleriyle başvuru yapmaları durumunda sonucun lehlerine çıktığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber