Tankla darbe video ile ifade/ Video

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme, darbe davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın savunmasının telekonferansla alınmasına karar verdi.

MESUT HASAN BENLİ

12 Eylül Askeri Darbesi'nin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada Özel Yetkili 12. AnkaraAğır Ceza Mahkemesi , sanıkların ?sağlık gerekçesi'yle duruşmalara katılamayacak olması nedeniyle, telekonferans sistemiyle ifadelerinin alınmasına karar verdi.

Evren ve Şahinkaya hakkındaki davanın 7. duruşması dün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 'nde yapıldı. Duruşma öncesinde Ankara Adliyesi önünde bulunan ülkücü ve solcu grupları arasında pankart kavgası yaşandı. Duruşmaya ise iki sanık katılmazken, müdahillikleri kabul edilen kişilerin avukatları ile Almanya'dan gelen Nazi Kurbanları Derneği, Rosa Luxemburg Vakfı temsilcileri, Avusturyaİşçi Partisi milletvekili Şener Akyurt da izleyici olarak hazır bulundu.

Tuvalet bilgisi

Duruşmada, sanık avukatlarının hangi hastaneye sevk edildiğinin ad verilerek netleştirilmesi talebi üzerine davaya bakan mahkemenin 4 Temmuz tarihinde, taraflara haber vermeden bir duruşma gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Söz konusu duruşmada mahkeme heyeti, Evren'i Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Şahinkaya'yı ise Marmara Üniversitesi Pendik Araştırma Hastanesi'ne sevkine karar verdi. ?Habersiz duruşma'da mahkeme heyetiilginç bir uygulamaya da imza attı. Heyet, söz konusu duruşmanın tutanağında duruşma salonunun Adliye'de bulunan tuvaletlere uzaklığına ilişkin bir nota yer vererek ?Mahkememizde ara katlarda alafranga ve alaturka tuvalet mevcuttur? dedi.

Mahkeme heyeti, avukatların savunmasının ardından ara kararlarını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Aranın ardından heyet aldığı ara kararları açıkladı. Mahkeme sanıklar hakkındaki sağlık raporlarını göz önünde bulundurarak iki sanığın telekonferans sistemiyle bulundukları yerlerden ifadelerinin alınmasını kararlaştırdı. Mahkeme ara kararında, gerekli alt yapının oluşturulması için Adalet BakanlığıBilgi İşlem Dairesi Başkanlığına müzekkere yazılacağı belirtilerek ?Her iki sanığın ifade verceği yerde yasa ve yönetmelik hükümleri de gözetilerek Naip Hakim bulundurulmasına karar verildi? dedi.

O da bizi görecek

Gerekli sistem kurulduktan sonra duruşma günü öncesinde müdahil avukatları, sanıklara sormak istedikleri soruları hazırlayarak mahkemeye verecekler. Sorular canlı olarak sanıklara Naip Hakim tarafından sorulacak. Sanıklara duruşma devam ederken soru sorulması ise mahkeme heyeti uygun görürse mümkün olacak. Mahkeme yetkilileri, alt yapı sistemin yeterli olması halinde sanıkların duruşma salonu görmesi mümkün olabileceğini ifade etti.

Aileler müdahil oldu

Mahkeme ayrıca, darbe döneminde işkencede öldürülen yazar ve yayıncı İlhan Erdost'un yakınları ile TBMM kararı olmadan idam edilen Ali Aktaşve Fikri Arıkan'ın yakınlarının müdahillik taleplerinin kabulüne karar verdi. Mahkeme Darbe döneminde çıkartılan 1402 sayılı yasa kapsamında memurluktan atılan Baki Batmaz , Hayri Erdoğan ve Tahir Öğmen'in müdahillik talebini de kabul etti. Reddi hakim talepleri ise kabul edilmedi. Duruşmalara 20, 21 ve 22 Kasım tarihlerinde devam edilmesine karar verildi.

Anlaşılır olmalı

Sesli ve Görüntülü iletişime ilişkin sistemin Adalet Bakanlığıtarafından kurulacağı anlatılan yönetmelikte sistemin teknik özellikleri şöyle anlatıldı:

Görüntü ile sesin aynı anda güvenli bir şekilde iletilebilmesi ve kaydedilebilmesi gerekir.

Görüntü, ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye; ses, ilgilinin duygularını anlamaya ve söylediklerini anlaşılır şekilde dinlemeye imkân verecek nitelikte olur.

Bilgi, belge ve delillerin elektronik ortamda anında iletilebilmesi gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber