Adanalı romatoid artrit hastaları RAndevu Projesi'nde sanatla buluştu

Romatoid artrit (RA) hastalığı hakkında toplumsal farkındalığın artmasına destek olmak amacıyla düzenlenen RAndevu: ?RA'da Sanatla Buluşma? adlı sosyal sorumluluk projesi Adana'da başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pfizer'in sponsorluğunda düzenlenen proje kapsamında hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları, ?RA tedavisi hayatınızı nasıl etkiledi?? temalı bir resim ve karikatür atölyesi gerçekleştirildi.

RANDEVU İLE HASTALARIN İLETİŞİME DAHA AÇIK OLMALARI SAĞLANACAK

Atölye öncesinde RAndevu projesi hakkında bilgi veren Pfizer Medikal Müdürü Op. Dr. Emre Aldinç şunları söyledi: ?RA hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasının, toplumda hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesinin hastaların iletişime daha açık hale gelmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Pfizer?in sponsorluğunda hayata geçirilen RAndevu: RA'da Sanatla Buluşma ismini verdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendiriliyor. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşması, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda hazırlanan bildirge hastanın dış dünyayla, özellikle hekim ile kurduğu iletişimin etkisini göstermek açısından önem taşıyor.?

EN ÖNEMLİ BELİRTİ EKLEMLERDE SABAH KATILIĞI

RAndevu Projesi'nde yürütme kurulu üyelerinden Dr. Süleyman Özbek de hastalık hakkında bilgiler verdi. Hastalığın ülkemizde görülme sıklığının binde 4 olduğunu belirten Özbek, Türkiye'de 300 bin RA hastası olduğunun tahmin edildiğini söyledi. RA hastalığının tedavisinde yaşanan en önemli sorunun erken teşhis konusunda geç kalınması olduğunu belirten Özbek, hastalığın anlaşılmasında en önemli belirtinin sabahları eklemlerde görülen katılık olduğunu kaydetti.

KADINLARDA DAHA YAYGIN

RA hastalarının günlük en temel ihtiyaçlarını gideremeyecek hale gelebildiklerini ve yaşanan hareketlerde ciddi kısıtlamalara neden olduğunu anlatan Özbek, hastalığın nedeninin ise tam olarak bilinmediğini kaydetti. Bir takım çevresel ve genetik nedenlerin etkili olduğu konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Özbek, ?Hastalık her yaşta görülebiliyor ve kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülüyor. Yaşam kalitesini düşüren Romatoid Artrit, yaşam süresinin de 10 yıla kadar kısalmasına neden olabiliyor. Tüm bunların yanında tıp alanında yaşanan bazı gelişmeler ve yeni ilaçlar sayesinde eskiye oranla çok daha şanslıyız. Tedavi konusunda çok iyi geri dönüşler alabiliyoruz.? şeklinde konuştu.

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, RAndevu Projesi ile ülkemizde çok yaygın olan bu hastalık konusunda önemli bir farkındalık yaşanacağını kaydetti. Yaşaroğlu, ?Hastalığın bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı. Bu proje sayesinde çok önemli bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu görmüş olduk. Millet olarak biraz kendimize dikkat etmiyoruz. Canımız çıkar, sesimiz çıkmaz. Bu vesile ile hastalığın farkına vardık.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber