Aile Bakanlığı engelliler için yeni bir proje başlattı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Eylül 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü projeye göre, STK'ların belirlediği denetmenler tüm kurum, bina ve sokakları denetleyecek. Belirlenen standartları yerine getirmeyen kurumlara ceza uygulanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelliler için devrimgibi bir çalışmaya imza atıyor. Engellilerle ilgili sivil toplumkuruluşlarıyla anlaşan Bakanlık, her kurumiçin bir kişiye denetleme yetkisi verecek. Fahrimüfettişlerin hazırladığı raporlar doğrultusunda, çalışma yapmayan belediyeler ve kurumlar uyarılacak.

STK'LARLA ORTAK ÇALIŞILACAK

Bakanlık yetkilileri; engelli federasyonları ve dernekleriyle bir araya gelerek bir dizi toplantılarda bulundu. Şehirlerin engellilere göre düzenlenmesi konusunda STK'- lardan yardımisteyen Bakanlık, önemli projeler için protokol imzaladı. Buna göre çalışma kapsamında her sivil toplumkuruluşu, il ve ilçelerdeki şubeleri aracılığıyla denetleme görevini üstlenecek.Her dernek şubesi kurumve bina için belirlediği isimleri Bakanlığa bildirecek. Bakanlık taraf olarak görünmemek için denetlemeyi STK'lar aracılığıyla yapacak.

Dernek şubelerinin belirlediği isimlere, engelliler için hazırlanan içinde standartların olduğu raporlar sunulacak. Raporda kaldırımyüksekliğinden asansörlere, sesli sistemlerdenmerdiven basamaklarına kadar tümyerlerin standartları belirlendi.

Denetleme işini yapacak olan kişi rapordaki standartlarla yapılan çalışmayı karşılaştıracak. Eksiklik görürse rapora işleyecek ve Bakanlığa iletecek. Bakanlık raporun ulaşmasıyla birlikte gerekli incelemelerde bulunarak çalışmanın daha düzgün işlemesi için uyarılarda bulunacak. Bu sayede engelliler için yapılan düzenlemeler denetlenmiş ve çalışma yapmayan belediyeler ve kurumlar uyarılmış olacak.

AFİŞLERLE DUYURULACAK

Engellilerin sorunları ve yapılan çalışmalar videolar, kamu spotu ve reklamafişleriyle anlatılacak. Her kurumda duyuru panolarına engellilerle ilgili broşürler asılacak. Televizyonda yayınlanacak reklamlarda ve gazetelerde verilecek ilanlarla engelliler ile ilgili farkındalık gösterilmesine çalışılacak.

ÖNCE TEŞVİK SONRA CEZA

Raporlarda hiç çalışma yapmadığı belirlenen belediyeler ve kurumlar için önce çalışma yapması için teşvik edilecek. Buna rağmen çalışmalara başlamayan belediyelere ceza uygulanacak. Belediye hemcezayı ödeyecek hemde yasal zorunluluk olarak çalışmalara başlamak zorunda kalacak.

LÜTFİ ERDOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber