İŞKUR Ankara İl Müdürü Altuğ: Ankara'daki bütün iş yerleri benim

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, Ankara'daki bütün iş yerlerine 'benim işyerim' dediğini belirterek, çünkü artık bu iş yerlerini sahiplendiğini, benimsediğini söyledi. Altuğ, ?Ankara'da ikinci bir taramada inşallah işe yerleştirecek işsiz kalmadı, başka illerden işsiz yok mu diyecek hale gelmek istiyoruz.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde işsizlikle mücadelede aktif rol alan İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, Cihan'ın sorularını cevapladı. Özellikle üniversite mezunlarının artık İŞKUR'u önemli bir seçenek olarak gördüğünü, firmaların ise vasıflı eleman bulmada İŞKUR'a güvendiği yönündeki haberleri değerlendiren Altuğ, ?Ben de şu anda Ankara'da 631 iş yerinin eleman talebi var. İŞKUR'dan genelde talep, vasıflı eleman üzerine olur. Vasıfsız da olur ama mesela şu anda bir firma bir muhasebe müdürü istiyor benden. Bir başka firma inşaat mühendisi istiyor. Bir başka firma temizlikçi, mobilyacı, elektrik mühendisi, aşçı, komi, güvenlik görevlisi, şoför, garson, kalite kontrol elemanı gibi. Şu anda 631 firmanın yaklaşık 3 bin civarında eleman talebi var. Bu bugün için bu bugün tedarik edilir, yarın azalır, artar.

Üniversite mezunları arasında en güzel iş sağlama İŞKUR ile yapılıyor. Ankara'da 33 tane özel istihdam bürosu var. Bizim portföyümüzde 130 bin kayıtlı işsizimiz var. O 130 bin kayıtlı işsizimizin vasıflı olmayanlarını vasıflı hale getiriyoruz. Kurslar düzenliyoruz, mesela 2011'de Ankara'da 15 bin insana kurs verdik. Özellikle ülkenin yüz akı büyük firmalar vasıflı elemanlarını bizimle sağlarlar.? diye konuştu.

?GEÇEN YIL TÜRKİYE DIŞINA 30 BİN KALİFİYE ELEMAN GÖNDERDİM?

İŞKUR'a; çalışan, çalışmayan herkesin kayıt olabileceğini ifade eden Altuğ, şöyle konuştu: ?Çalışanlar daha iyi bir iş için kayıt olur, çalışmayanlar da iş bulabilmek için. Artık Türkiye'de vasıflı eleman çalıştırma talebi var. 2011 yılında Türkiye dışına 30 bin 175 kalifiye eleman gönderdim. Bunu sadece Ankara olarak yaptık, diğer iller hariç. Genelde özellikle inşaat sektöründe mühendis, tesisatçı gibi vasıflı eleman Türkiye'den yapılır. Şu anda Rusya, Suudi Arabistan, Özbekistan, Türkmenistan, Moldova, Libya, Güney Amerika, Kuzey Irak başta olmak üzere 27 ülkeye eleman gönderiyorum.?

Ankara'da özürlü açıkların ise 300-400 civarında olduğunu hatırlatan Altuğ, ?Firmalar özürlü açıklarını bizden isterler, bizden istediklerini, vasıflara göre özürlüleri biz işe yerleştiririz. Ankara'da 2 bin 500 özürlü kaydım var benim. Dolayısıyla bu da yok noktasında bir sayıdır. Ben Gazi, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi'ne yazı göndererek, teknik fakültelerinizden mezun olan öğrencilerinizin kurumumuza gönderilmesini, şu firmalarda istihdam edilmek üzere.. Bu şekilde üniversiteleri tararım ve oralardan mezun olan öğrencilerimizi hemen işe yerleştiririm.? şeklinde konuştu.

?VASIFLI ELEMANI İŞE YERLEŞTİRMEDE HİÇ SIKINTI ÇEKMİYORUM?

İşsizlik konusunda, özellikle vasıflı eleman sıkıntısı hiç çekmediğini vurgulayan Altuğ, meslek liseliler olsun, üniversitelerin meslek fakültelerinden mezunlarına olsun rahat iş bulduğunun altını çizerek, ?İktisat mezunlarını ve mühendislik mezunlarını çok rahat kendi bölümlerinde yerleştirebiliyorum. Ankara'da mesleği olan biri ben bugün işsizim dediği gün onu işe sokmak gibi bir sıkıntı yaşamıyorum.? ifadelerini kullandı.

Ankara'da 2011'de 21 bin 257 kişiyi işe yerleştirdiklerini kaydeden Altuğ, 2012'de ise bugüne kadar 15 bin kişiyi yerleştirdiklerini, hedeflerinin de 24 bin olduğunu belirtti.

?BAŞKENT'TEKİ İŞSİZ SAYISI 113 BİN?

Kayıtlı işsiz sayısının 134 bin olduğunu aktaran Altuğ, fakat bunun 113 bininin işsiz olduğunu, şu an bunları iş sahibi yaptıklarını dile getirdi. Toplum yararına çalışma projesinde bin 100 kişinin çalıştığını bildiren Altuğ, bunların belediyelerde park ve bahçe işleri, yol bakım işlerinde çalıştığını söyledi. Altuğ, Ankara'da işten çıkma hareketliliğin ise 2 bin 700 kişi civarlarında olduğunu, yani ortalama 2 bin 700 kişinin işten çıkarak, kendilerinden işsizlik ödeneği talebinde bulunduğunu ve 6 ay boyunca ödenek aldıklarını anlattı.

İşverenlerin neden İŞKUR'u tercih etmesi gerektiği noktasını da anlatan Altuğ, İŞKUR'un hangi noktaya geldiğini şu sözlerle dile getirdi: ?İşverenlerin kalifiye eleman bulma durumu var bizimle. İŞKUR'un kursiyerleri arasından ve meslek liseleri ile meslek fakülteleri mezunlarından aldığı elemanın primini 42 ay boyunca İŞKUR ödüyor. Eğer kişi vasıfsız ise 6 ay boyunca her türlü işveren hakkını biz ödüyoruz.?

"BİZDEKİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI AVRUPA'DAKİNDEN SİSTEMLİ"

Son atanan iş ve meslek danışmanlarının çalışmaları hakkında da bilgi veren Altuğ, ?Bende 185 danışman var. İşverenlere de işsizlere de danışmanlık hizmeti vermektedir. Ben Ankara'daki işsizleri danışmanlara zimmetledim. Bu danışmanlar, tamamen profesyonel arkadaşlar, iş yerlerini geziyorlar, iş yerinin ne gibi personele ihtiyacı var rapor ediyorlar. Danışmanlar, aynı zamanda ihtiyaç duyulan personel konusunda işverenleri yönlendiriyorlar. Her danışmanımın bizzat baktığı işsiz sayısı var. Her iş danışmanı kendisine zimmetli işsizi var. Danışman işsizini takip edecek, işe sokacak, işten çıktıysa neden işten çıktığını bilecek. Aile hekimliği gibi ama bu şahsa hizmet veriyor. Danışmanların getirisini 2-3 aydır görüyorum. Çünkü her iş danışmanının kendi plasmanını soruyorum ben. Yani her danışmanıma ben her ay soruyorum, ?sen bu ay kaç kişiyi işe yerleştirdin' diye. İşsiz danışmanın yanına geldiğinde, ona ilk önce kılıf kıyafetten, tıraşına, konuşmasına kadar danışmanlık yapılır. İş danışmanlarımızın gönderdiği elemanlar gittikleri işe yüzde yüz oturur. Bazı Avrupa ülkelerinde iş koçluğu var ama biz bunu daha sistemli hale getirdik. Biz bunu ayrı bir branş yaptık. Bildiğim kadarıyla tekrar iş ve meslek danışmanı alım programı var.? şeklinde konuştu.

İşsizlik rakamlarının, her geçen gün daha da düşeceği müjdesini veren Altuğ, çok güzel çalışmalar olduğunu, özellikle İŞKUR olarak, bütün iş dünyasının kalbine kadar sirayet ettiklerini vurguladı. Özellikle de Ankara'daki işsizlik oranının, Türkiye ortalamasının altında olduğunu hatırlatan Altuğ, daha da iyi olacağından kuşku duymadığını yineledi.

Son olarak konuşmasında dikkat çeken ?benim işyerlerim' ifadesine de dikkat çeken Altuğ, ?Benim şu kadar işyerim diye konuşurum. Evet benim diyorum, ben de çünkü biz artık bunu benimsedik. İşverenler de şunu çok iyi bilirler ki onların iş yerini onlar kadar düşünüyoruz. İkinci bir taramada inşallah işe yerleştirecek işsiz kalmadı, başka illerden işsiz yok mu diyecek hale gelmek istiyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber