Bingöl saldırısıyla ilgili vahim iddialar cevap bekliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 21:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl-Karlıova yolunda terör örgütü tarafından düzenlenen ve 8 polis memurunun şehit olduğu saldırıyla ilgili ilginç iddialar gündeme geldi. Polisleri taşıyan midibüse sinyal kesici jammerin olmadığı, rutin yol kontrolünün yapılmadığı, zırhlı personel taşıyıcı aracın arızalandığı ve uzun süredir arızasının giderilmediği başta olmak üzere bir çok soru yanıt bekliyor.

Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı Basın Sözcüsü Abdurahman Yılmaz, Karlıova ilçesinde dış görevde bulunan ve görevleri bittikten sonra başka bir görev için Bingöl'e dönüşlerinde hainlerin gerçekleştirdiği menfur saldırının vicdan ve izan sahibi herkesi, her kesimi derinden üzdüğünü söyledi. Yılmaz, ?Sağduyulu halkımız tek yürek olup, insanlık dışı bu hain saldırıyı lanetlerken, kimileri alçakça saldırıya gerekçe üretip, çirkin yüzlerini tekrar faş etmiş ve bu ülkenin namuslu insanlarını bir kez daha şaşırtmamışlardır.? dedi.

Bingöl Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli emniyet mensupları ile ilgili bazı iddialar olduğunu ve bunun sosyal medyada de yer aldığını belirten Yılmaz, bunlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılamasını istediklerini kaydetti. Yılmaz yanıtlanması gereken soruları şöyle sıraladı: ?Konvoyda neden jammer ( sinyal kesici ) olmadığı doğru mudur?, Karlıova'da polis konvoyunun geçişi öncesi ?prosedür gereği yapılması gereken yol kontrolünün yapılmadığı' iddiası doğru mudur? Yaklaşık 10 gün önce arıza yapan ve masrafa da bin-bin beş yüz TL olan zırhlı araç neden tamir edilmemiştir? Personelin toplu ulaşımında kullanılan tüm araçlar zırhlı mı? Eski model ve trafik mevzuatına uygun olmadığı doğru mu? Bingöl Emniyeti'ne kayıtlı ve hepsi zırhlı bir Renault Fluence, bir Nissan arazi aracı ve bir de Passat makam aracı olan Bingöl İl Emniyet Müdürü, bu iddiaları biliyor mu? ?O yoldan gece bile kaç kez geçilmiş ve zırhsız araçla geçmek istemiyoruz'' güvenlik zafiyeti var' diye 15-20 Ağustos 2011 tarihlerinde BİMER'e şikâyet edilmiş midir? Böyle bir şikayet varsa nasıl değerlendirilmiştir? Ne tür tedbirler alınmıştır? Şehit Polis memuru Samet Kırcalı, 1 ay izinde iç kulakta sorun olduğu için rapor alıp, raporuna itibar edilmedi mi? Raporlu halde mi göreve gönderildi? Karlıova ilçesindeki KCK operasyonu kaç saat sürmüştür? Son üç gündür; toplam kaç saat istirahat verilmiştir? Bu verilen istirahat süresinin 10 saati geçmediği doğru mudur? Kesintisiz 25 saat çalıştırılma ayda 300 saate varan çalıştırma insan haklarına ve mevzuata aykırı şekilde, olayda şehit olan ve yaralanan emniyet mensuplarının görev yaptırılması doğru mu? Görevlendirilen memurların haftalık çalışma saati 60 saat olup da üzerine ek görevler, dış görevler ile daha da şartlar ağırlaştırılıyor mu? İnfilak eden midibüs zırhlı değildi. Polisler ölmeseydi 25 saatlik mesainin ardından, dün Bingöl Şehir Stadı'nda oynanacak Elazığ Belediye spor - Keçiören gücü 3. lig karşılaşmasında görev yapacaklar mıydı? Bu nasıl hukuk, insan hakları anlayışıdır??


Emniyet Genel Müdürlüğü saldırıdan önce uyarmış

BİNGÖL'ün Karlıova İlçesi'nde dün 8 polisin şehit olduğu bombalı saldırıdan önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Bingöl, Tunceli ve Elazığ Emniyet Müdürlüklerini PKK'nın saldırı düzenleyeceği yönünde 'acil' yazıyla uyardığı belirtildi.

Konvoyda Jammer'li araç bulunması halinde eylemin gerçekleşemeyeceği savunulurken; olayla ilgili İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Bingöl Valiliği ve Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

Karlıova- Bingöl karayolunda dün PKK'lıların yola tuzakladığı tahrip gücü yüksek bombayı çevik kuvvet servis aracının geçişi sırasında uzaktan kumanda ile patlaması sonucu 8 polis şehit olurken, 7 polis yaralandı. Saldırıdan 1 hafta önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, PKK'nın Bingöl, Tunceli ve Elazığ'da polise yönelik kanlı saldırılar düzenleyeceği istihbaratı üzerine 3 ilin emniyetini acil bir yazıyla dikkatli olmaları yönünde uyardığı belirtildi.

Karlıova'da KCK'ya yönelik düzenlenen ve 9 kişinin tutuklandığı operasyonda görev alan çevik kuvvete mensup 40 personelin, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nde bulunan zırhlı aracın daha önce yaptığı kaza nedeniyle, ilçeye 3 zırhlı araç eşliğinde zırhlı olmayan midibüslerle götürüldüğü kaydedildi.

'JAMMER'Lİ ARAÇ OLSA EYLEM GERÇEKLEŞEMEZDİ' İDDİASI

Yetkililer, Bingöl-Karlıova karayolunun terör olayları nedeniyle sıkıntılı olduğunu belirterek, gönderilen ekipleri taşıyan araçlara mutlaka frekans karıştırıcı Jammer'li araçların eşlik etmesi gerektiğini belirtti. Yetkililer, poliste Jammer'li araç olmaması halinde Jandarma Komutanlığı'ndan temin edilebileceğini belirterek, ancak jandarmadan bu yönde bir talebinin olmadığını söyledi. Bingöl Emniyetinin jandarmayı, sadece konvoyun hangi günler Karlıova'ya gidip döneceği konusunda bilgilendirdiği belirtildi. Yetkililer, ayrıca emniyetin herhangi bir helikopter talebinin de olmadığını kaydetti.

Yetkililer, konvoyda Jammer'li bir aracın bulunması halinde, PKK'nın bu eylemi gerçekleştiremeyeceğini savunarak, "Saldırı uzaktan telsiz kumandası ile gerçekleştirilmiş. Olay yerinde herhangi bir kablo bağlantısına rastlanmadı" dedi.

ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bingöl Valiliği ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı 8 polisin şehit olduğu saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği müfettişler Bingöl'e giderek çalışmalara başlarken, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin de önümüzdeki günlerde kente geleceği belirtildi.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma kapsamında son bir hafta içinde bölgede yapılan tüm telefon görüşmesi kayıtları ile PKK'lıların kendi aralarında yaptığı telsiz görüşmelerinin kayıtlarını jandarma ve polisten istediği kaydedildi.

CHA-DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber