Bayrak Adası'nda baz istasyonuna izin yok

Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı beldesinde Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Sisam Adası arasındaki ünlü Bayrak Adası'na cep telefonu şirketleri tarafından baz istasyonu kurulması talebi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilmedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayrak Adası'nın koruma alanı içerisindeki Dilek Yarımadası'nın bir parçası olduğunu kaydeden çevreciler, bakanlığın kararına destek verdiler.

Bilindiği gibi, Hem kuş hem de bitki çeşitliliği yönünden önemli bir doğa alanı olan ve Milli Park sınırları içinde bulunan Bayrak Adası'na, bir telefon firması tarafından GSM Baz istasyonunun kurulması için talepte bulunulmuştu. Ünlü Bayrak adasına baz istasyonu kurma talebi çevreciler tarafından büyük tepki ile karşılanmış, daha sonra tepkiler üzerine bakanlık tarafından Bayrak adasında inceleme yapılmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) talebi değerlendirerek, adanın Mutlak Koruma Alanı içerisinde kaldığını belirledi.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bayrak adasında bakanlığın baz istasyonu kurulmaması yönünde aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bayrak adasının da mutlak koruma alanı içerisinde olduğuna dikkati çeken Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ?2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 14. Maddesindeki 'Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz' ve Milli Park Yönetmeliği'nin 5. Maddesindeki 'Kaynakların tabii karakterinin mutlak korunması ve devamlılığı sağlanır, tabii kaynakların işletilmesi yasaktır, tabiatı mutlak koruma alanlarında, tabii kaynaklar insan etkisi olmaksızın tabii haline bırakılır' hükümleri göz önüne alınarak, talep konusu faaliyete izin verilmesi uygun bulunmamıştır. Biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir olması için dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, korunan alan statüsü verilerek 1966'da Dilek Yarımadası, 1994'te Büyük Menderes Deltası milli parklar kapsamına alınmıştır. Bayrak Adası da bu kapsam içinde bulunmaktadır. DKMP Genel Müdürlüğü Bayrak Adası'na GSM baz istasyonunun kurulması talebini uygun bulmayarak, martıların özgürce uçmasını sağlayacak doğru bir karar almıştır. DKMP Genel Müdürlüğü'ne duyarlı ve sorumlu davranışları nedeniyle teşekkür ediyoruz? dedi.

- BAYRAK ADASI

Kuşadası Körfezi'nde bayrağımızın dalgalandığı tek Türk adası olan Bayrak Adası, Dilek Yarımadasında bulunan İlyas Ağa Karakolu ile Yunanistan'ın Sisam Akra Gatos arasında başlayan ve halk arasında dar boğaz olarak bilinen Dilek Boğazı'nda yer alıyor. Dilek Yarımadasının milli park olmasıyla birlikte 1966 yılında koruma sınırlarının içine alınan Bayrak Adası, 30 dönüm büyüklüğünde bir kara parçası. Bayrak Adası'nın 1 dönümü ve bu parselin üzerinde bulunan fenerin yönetimi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı. Boğazı ikiye bölen Bayrak Adası, Sisam adasına 600 metre mesafede bulunuyor. Bitkileri, martıları ve hemen kıyısında başlayan kayalıklarındaki ender sualtı canlılarıyla önemli bir doğa alanı. Kuzeyinden geçen ve Kuşadası'na kruvaziyer gemileriyle gelen binlerce yolcunun arkalarına alarak hatıra fotoğrafı çektirdiği yer olarak biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber