Doğaseverler Burdur Gölü için bir araya geldi

Burdur'da bir grup doğasever çekilmeye devam eden Burdur Gölü için bir araya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerekli önlemler alınmazsa 40 yıl sonra gölün işe yaramayan bir su kuyusu haline geleceğine dikkat çekti.

Serenler Otel'de buluşan Doğa Derneği üyelerine, göl hakkında bilgi verildi. Otelde göldeki çekilmenin sebebi, sonuçlar ve çekilmeyi engelleme hakkında üyeler görüş alıverişinde bulundu. Daha sonra göl kenarına gelen dernek üyeleri, çekilmenin en fazla gözlemlendiği Senir Ovası'nda incelemede bulundu. Çekilmenin olduğu alanda doğa dostlarını bilgilendiren Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, gölün eskiden 4 kilometre daha büyük olduğunu söyledi.

Burdur Gölü Destekleme Projesi'ne sponsor olan Vaillant şirketi adına konuşan Şirketin Genel Müdürü Levent Taşkın, Burdur Gölü Projesi'nin Türkiye'de çekilen diğer göller için örnek bir proje olacağını anlattı. Proje hedefinin birkaç sene içinde gölü kurtarmak olduğunu söyleyen Taşkın, ?Bu proje sayesinde devlette de en azından yönetmelikler değişebilir. Tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve diğer sulak alanların da verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılabilir.? dedi.

Burdur Gölü'nün Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olduğunu aktaran derneğin genel müdürü Engin Yılmaz, son 35 yılda yaşanan çekilme nedeniyle gölün 3'te 1'inin kaybolduğu bilgisini verdi. Çekilmenin en önemli sebebinin gölü besleyen su kaynaklarına yapılan müdahale olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları ifade etti: ?Yer üstü su kaynakları üzerine yapılan barajlar ve yer altı sularının da sondajla çekilmesi önemli bir sebep. Bu çekilme dikkuyruk kuşlarında da bir azalmaya neden oldu. Geçmiş yıllarda 10 binlerin üzerinde kuş konaklarken, şu anda binlerin altına düştü.?

Gölün kurtulması için az su tüketen ürünlerin üretilmesi ve sulama politikalarının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, ?Son 35 yıllık çekilme bizim çok az bir vaktimizin olduğunu gösteriyor. 40 yıl sonra göl işe yaramayan bir su kuyusu haline gelecek.? ifadelerini kullandı. Dernek üyeleri göl kenarında fotoğraf çekerek, çekilmeyi inceledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber