İlk yardım da bunlara dikkat: Yaşatayım derken öldürmeyin!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 20:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilecik Sağlık Müdür Yardımcısı Karakuş, yapılan yanlış uygulamaların hasta ve yaralıya daha çok zarar vereceğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, ilk yardımın kaza ya da ani hastalık durumunda sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, olay yerinde, profesyonel sağlık ekibi gelinceye kadar durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak, eldeki imkanlarla yapılan müdahale olduğunu kaydetti.

Yapılan çeşitli çalışmalarda ülkede kaza sonucu yaralıların yüzde 90'ının olay yerinde herhangi bir müdahale yapılmadan hastaneye ulaştırıldığının tespit edildiğini belirten Karakuş, şunlara ifade etti:

''En çok yapılan yanlış ilk yardım uygulaması, solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması. Kazazedenin kalbinin atıp atmadığı kontrol edilmeden hemen kalp masajına başlanıyor. Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması durumunda çalışan kalp durur.

Boğaza takılan herhangi bir cisim nedeniyle tıkanma meydana gelmiş ve kişi öksürebiliyorsa sırtına vurmayın. Sırta vurma ve karından itme gibi müdahaleler, tıkanmayı daha da artırır. Hiç nefes alamıyorsa, konuşamıyor ve öksüremiyorsa kazazedeyi bir elle göğsünden destekleyin, öne eğin. Diğer elinizle kürek kemiklerinin arasından 5 kez sert şekilde vurun.

Suda boğulmalarda, kişinin vücudundaki suyu boşaltmaya çalışmayın. Boğulmanın nedeni su değil, suyun akciğerlere girmesini engellemek için soluk yolunda ortaya çıkan refleks daralmadır. Boğulma tehlikesi geçiren kişiye suni solunum yapılmalıdır.

Böcek veya yılan sokmalarında yaralı bölgeyi kesmeyin, emmeyin. Zehir, müdahale eden kişiye geçebilir. Yaralı bölgeyi bol su ve sabunla yıkayın. Bölgeyi kalp seviyesinin altında tutun, bölgeye soğuk uygulama yapın. Yapılacak yanlış uygulamalar hasta ve yaralıya daha çok zarar vereceğini unutulmamalıdır.''

Karakuş, il genelinde 2012 yılında toplam 1004 kişiye temel ilk yardım eğitimi verildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber