Araştırmacı Zett tuvaletlerin kitabını yazdı

Türkiye'de araştırmalar yapan Araştırmacı-Yazar Clou Zett, tuvalet kültürü üzerine bir kitap yazdı. Kitapta, Türkiye'de yazılı olmayan genel tuvalet kurallarından, tuvalet mimarisine, tuvalet kültüründen tuvalet dili ve edebiyatına, sifon çekmenin psikolojik etkilerinden fiziki yararlarına, taharet musluğundan kendine has tuvalet terliklerine, tuvaleti fayansla kaplamanın nedenleri yer alıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 22:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kitap hakkında bilgi veren Zett; ?Uzun yıllar Türkiye'de yaşadım ve genel-özel her türlü tuvalete girip çıktım. Türkiye'deki tuvaletlerin temizlik sicili pek parlak olmamasına karşın, Türklerin tuvaleti ve temizliği bütün dünyaya öğrettikleri noktasında kesin ve şaşırtıcı bir yargıları var. Muhafazakâr bir Türk için ise tuvalet daha kurallı bir iştir, bu konuda tartışmasız uygulanacak dini kurallar vardır; ?Dünya işlerini tuvalet sırasında düşünmeyeceksin, işlerini sol elle göreceksin, içeride her hangi bir şey yiyip günaha girmeyeceksin, sağ ayağınla girip sol ayağınla çıkacaksın.' Kuralar böyle. Tuvalette ?bir şey yiyen' kişinin nasıl bir ruh hastası olduğu henüz çözülemese de, tuvaletin yemek için pek uygun bir mekân olmadığı açık. Yememekte yarar var. Ama öte yandan, kural olduğuna göre, demek ki tuvalette böylesi uygunsuz eylemlerde bulunanlar da var? dedi.

KİTAPTA TUVALET YAZILARINA YER VERDİ

Kitabında tuvalet yazıları derlemesine de yer veren Araştırmacı-Yazar Clou Zett, ?Bir kez daha anlaşılıyor ki Türkler, yurt dışındaki tuvaletlerde bile sanatını icra ederken sürekli yazmış ve yaratmışlardır. Tuvalet duvarları üzerinden yürütülen bu atışmaların Türkiye'de tuvalette geçirilen zaman dilimini çok eğlenceli hale getirdiği aşikârdır. Bir tuvalet yazısı şöyle başlıyor: "İlk kez yazıyorum, çok heyecanlıyım?" Bir yazarın bildik heyecanıdır bu.

"Sifonu çek, başka bir şey çekme" diye yazmış biri, ne sakıncası varsa!. Tosunların hesabi sorulacak. Molla da, devrimci Tosun da aynı tuvalete yapıyor mecburen. Yani burası aynı zamanda siyasi kültürlerin karşılaşma alanı!? diye konuştu.

CLOU ZETT KİMDİR?

1963'te Almanya'nın batısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (Land) bir kent olan Gelsenkirchen'de doğdu. Eğitimini Carl von Ossietzky Universität Oldenburg Sosyal Bilimler Fakültesi'nde Antropoloji alanında aldı. Schalke 04 futbol takımının sıkı bir taraftarı oldu. Takımının Veltins-Arena'daki bir maçı sırasında stat tuvaletinde düştü ve başını klozete çarparak ağır bir biçimde yaralandı. Bir ay yoğun bakımda kalan Clou Zett, uyandıktan sonra kendisini dünya tuvaletlerinin iyileştirilmesine adadı. Dünya Tuvalet Örgütü'nün (The World Toilet Organization) pek çok etkinliğine katıldı. Almanya, Tayvan, Çin, Güney Kore ve Madagaskar'da tuvalet kültürü üzerinde incelemeler yaptı. Topladığı veriler, 5 cilt halinde yayınlanmayı bekliyor. Clou Zett'in tuvalet kültürü incelemelerinden sonuncusu Türkiye'de gerçekleşti. Diyarbakır'da, bir umumi tuvalette fotoğraf çektiği için ihbar edildi ve gözaltına alındı. Fotoğraf makinesindeki fotoğrafları inceleyen polis, Zett'in Türkiye'yi kötü göstermek için faaliyet gösteren bir ajan olduğu kanısına vardı. İstihbarat teşkilatı tarafından da sorgulanan Zett, mahkemeye çıkarıldıktan sonra, fotoğraflarına el konularak sınır dışı edildi. Türkiye'ye girmesi yasaklanan Zett, ülkede yaptığı araştırmayı bir kitap haline getirdi. Tuvalet Dili ve Edebiyatı-B.ktan Muhabetler Zett'in uzun araştırmaları sonucunda yayınlanan ilk kitabı. Zett, tuvalet dili ve edebiyatı üzerine çalışmalarını halen Amerika Birleşik Devletleri'nde sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber