TMO'dan 13 ile 300 bin ton kapasiteli depo

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 11 ilde 13 ayrı noktada faaliyete geçecek olan 300 bin ton kapasiteli deponun temelini Diyarbakır'dan attı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eker, ayrıca Diyarbakır'daki GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi yeni binasını ve Kalite Teknoloji Laboratuvarı'nı da hizmete açtı.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde eş zamanlı görüntülü bağlantı kurularak gerçekleştirilen törenle Toprak Mahsulleri Ofisinin(TMO) stok kapasitesine arttırmaya yönelik 11 ilde 13 ayrı noktada kurulacak depoların temeli atıldı. Bismil (Diyarbakır), Besni (Adıyaman), Şereflikoçhisar (Ankara), Sarıkaya (Yozgat), Nurdağı (Gaziantep), Babaeski (Kırklareli), Çorum, Çankırı, Karapınar-Yunak-Çumra (Konya), Mucur (Kırşehir) ve Viranşehir (Şanlıurfa) olmak üzere toplam 11 ilde temeli atılan depolar gelecek yıl sonunda hizmete girecek.

Bakanlık 11 ilde, 13 ayrı noktada yapılması planlanan söz konusu hububat depolama tesisi için 106 milyon lira kaynak ayırdı. 150 ton/saat alım ve boşaltma kapasiteli depolar ürünün sağlıklı olarak muhafazasını sağlayacak şekilde, havalandırma, ısı kontrol ve toz toplama sistemine sahip olacak. Ayrıca proje kapsamında ihtiyaç olan yerlerde, depolarla bağlantılı 50 ton/saat kapasiteli mısır kurutma tesisi, çiftçi dinlenme evi, elektronik vasıta baskülü, alım binası, hizmet binası, sirkülasyon yolları ve park alanları da inşa edilecek.

Temel atma töreninde konuşan Bakan Eker, Dicle Havzası'nda yapılacak hububat deposu yerinin buğday üretiminin dünyada ilk kez yapıldığı yer olduğunun altını çizdi. Eker, bir yandan yatırım, diğer yandan da üretimi teşvik ettiklerini söyledi.

TMO'nun depo kapasitesine 5 yıl içerisinde 1,5 milyon ton ilave kapasite kazandıracaklarına belirten Mehdi Eker, ?300 bin ton kapasiteli bu depolar son teknolojiye sahip olacak. Türkiye'de TMO'ya ait 4 milyon ton, özel sektöre ait ise 13 milyon tonluk depo var. Üretim kapasitemiz göre yaklaşık 6-7 milyon ton daha ilave depoya sahip olmamız gerekiyor. 5 yıllık süre içerisinde bunun 1,5 milyon tonunu yapacağız." şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİK LABORATUARLAR DÜNYAYA HİZMET VERECEK

Türkiye'nin uluslararası ölçekte hizmet verecek tarımsal araştırma enstitüsünün yeni hizmet binası da Diyarbakır'da açıldı. Konya ve İzmir'den sonra 3 temel araştırma enstitüsünden biri olan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin temeli Bakan Eker tarafından bir yıl önce atılmıştı. Laboratuvarın açılışında konuşan Bakan Eker merkezin sadece bölgeye değil, Ortadoğu, Afrika, Kafkas ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada tarım ve hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili hizmet üreteceğini kaydetti.

Tarımsal üretimin miktar ve kalite olarak geliştirilmesi için en çok ihtiyaç hissedilen alanın araştırma, geliştirme faaliyetleri olduğunu vurgulayan Bakan Eker, araştırma geliştirme faaliyetlerinin daha önce 11 milyon lira olan kaynağının bugün 126 milyon liraya çıkardıklarını anlattı. 6 milyon liraya mal olan merkezde, bugüne kadar ekmeklik ve makarnalık buğday, kırmızı mercimek, nohut ve pamuk çeşitlerinin geliştirildiğini belirten Bakan Eker, geliştirilen bazı çeşitlerin dekar başına 800 kilograma kadar verim verebilen üstün kabiliyete sahip olduğuna dikkat çekti.

Bakan Eker, Diyarbakır programı çerçevesinde Bismil ilçesine bağlı Tepe beldesinde yapımı tamamlanan 18 yataklı Tepe Devlet Hastanesi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Eker burada yaptığı konuşmada da geçmişte Tepe beldesinde hastane olmadığı için bir çok hastanın tedavi edilemediğini ve nedenle yaşamını yitirdiğine tanık olduğunu söyledi. Yapımı tamamlanan hastanenin, beldenin yanı sıra Savur'dan gelecek hastalara da hizmet sunacağını vurgulayan Bakan Eker, hastanede 8'i hekim olmak üzere toplam 27 personelin görev yapacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber