Sağlıklı beslen Alzheimer'den korun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özel Medline Konya Hastanesi'nden nörolog Dr. Nigar İnceköy, sağlıklı beslenmenin Alzheimer hastalığından korunma yollarından biri olduğunu söyledi.

Dr. Nigar İnceköy, Alzheimer'in yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalık olduğunu hatırlattı. Alzheimer'a düzenli ve sağlıklı bir yaşam ile karşı konulabileceğini belirten Dr. Nigar İnceköy, ?Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde Alzheimer görülmektedir. Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaşın üzerinde değil, kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Fakat diğer yaşlara göre sık karşılaşılan bir durum değildir. Dünyada 20 milyondan fazla Alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır? dedi.

Dr. İnceköy Alzheimer'den korunma yollarını şu şekilde sıraladı; ?Zihninizi aktif tutun. Bulmaca çözmek, hikaye yazmak, satranç oynamak, okumak gibi. Sağlıklı beslenin. Tereyağı, iç yağı gibi hayvansal yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Beslenmenizde sebze ve meyveye mutlaka yer verin. Egzersiz yapın. Egzersiz kasların daha düzgün çalışmasını sağlar. Sadece Alzheimer'den değil kalp-damar hastalıklarından da sizi korur. Kolesterole dikkat. Yapılan çalışmalar yüksek tansiyon ve kolesterolün Alzheimer hastalığı riskini artırdığını gösteriyor. Sağlıklı kolesterol değerleri için toplam kolesterolünüz 200 'ün altında olmalıdır. Sigarayı bırakın. Alzheimer riskini artırdığı için sigaradan uzak durun.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber