Balyoz Davası'nda karar: Üç isme müebbetten 20 yıl

Haber Giriş : 21 Eylül 2012 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Balyoz? davasında emekli komutanlar Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'ya müebbet hapis cezası verildi, ceza daha sonra 20 yıla indirildi. Orgeneral Bilgin Balanlı ve MHP'li vekil Engin Alan 18 yıl, emekli Albay Dursun Çiçek ise 16 yıl hapis cezası aldı. 34 sanık ise beraat etti.

21 aydır devam eden, 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasında karar akşam saatlerinde çıktı.

Silivri'de görülen 108. duruşmada sanıklar, duruşma salonuna girişleri sırasında izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Sanıkların da alkışa el sallayarak karşılık verdikleri görüldü.

Duruşma öncesinde izleyiciler "Harbiye", "Onuncu Yıl" ve "Gençlik" marşlarını okudu. Sanıklar hep bir ağızdan üç kez ''Sağol'' diyerek ve alkışlarla teşekkür etti.

ÖNCE MÜEBBET SONRA 20 YIL HAPİS

Mahkeme heyeti, 4 sanığa son sözlerini sordu. Daha sonra karar için duruşmaya ara verildi. Üç saatlik aranın ardından mahkeme üyeleri, salona geri geldi.

Davanın 1 numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'i de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Doğan, Fırtına ve Örnek'in cezası daha sonra "Darbeye eksik teşebbüs" suçundan 20 yıla indirildi.

MHP'Lİ VEKİLE 18 YIL HAPİS

MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygın ve eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı 18 yıl hapis cezası aldı.

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Koramiral Kadir Sağdıç, Güney Saha Deniz Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Fatih Ilgar, Koramiral Deniz Cora, Adana 6. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu ve Albay Cemal Temizöz de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ÇİÇEK'E 16 YIL HAPİS

Emekli Albay Dursun Çiçek, askeri hakim Ahmet Zeki Üçok ve eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman ise 16 yıl hapis cezası aldı.

34 SANIĞA BERAAT

250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tutuksuz olarak yargılanan 3 sanığın tutuklanmasına karar verdi. Ceza alan tutuksuz sanıklar için yakalama kararı çıktı.

Mahkeme heyeti, 34 sanığın ise beraat etmesini kararlaştırdı. Bu kişilerden birin albay, diğerlerinin ise astsubay olduğu bildirildi.

ERSÖZ'ÜN DOSYASI AYRILDI

Mahkeme ayrıca, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyasının ayrılmasına karar verdi.

İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, hayati tehlikesi bulunduğu için İstanbul Ünversitesi Tıp Fakültesi'nde halen tedavi altında tutuluyor.

Avukatı, Ersöz'ün tutuklu yargılanmadığı "Balyoz" davasında şuuru yerinde olmadığı için ifade vermeyeceğini açıklamıştı.


KARAR İÇİN SON ARA

Balyoz davasında mahkeme heyeti, karar için toplandı. Tutuksuz 4 sanığın son sözlerini alan heyet, duruşmaya ara verdi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklardan Ergin Saygun ve Hakan Mehmet Köktürk haricindeki 248 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmada 11 tutuksuz sanık da yer aldı.

Saat 14.00 sıralarında başlayan duruşmada kimlik yoklaması yapıldı. Dünkü duruşmaya katılmayan 4 tutuksuz sanığın son sözleri alındı. Mahkeme duruşmaya ara verdi.


97'si general 365 kişinin darbeye teşebbüsten yargılandığı Balyoz Planı davasında sanıklar dün son sözlerini söyledi. Mahkeme heyeti tarihi kararı bugün saat 14.00'te açıklayacak

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 yıl 9 aydır görülen Balyoz Planı Davası'nda sona gelindi. 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı davada karar bugün açıklanacak. Balyoz davasının 107. duruşmasına darbeye eksik teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılanan aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 250 tutuklu sanığın tamamı katıldı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklara son sözlerini sordu. Sanıkların son sözlerini söylemelerinin ardından saat 15.05 sıralarında davaya ilişkin son kararın açıklanması için duruşmaya ara verildi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün için duruşmaya devam edeceğiz" dedi. Duruşmaya 7 saat 15 dakika ara verilmesinin ardından bir açıklama yapan Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "7 saat kadar üzerinde çalışmamıza rağmen hükmü tamamlayamadık, tam bir neticeye ulaşamadık. Malum sanık sayısı fazla... Hükmü açıklamak için duruşmayı yarın (bugün) saat 14.00'e bırakıyoruz" diye konuştu. Başkan Diken'in bu açıklamasının ardından salonda bulunan izleyiciler alkış tuttu. Bunun üzerine sanıklar da izleyicilere dönerek alkışlamaya başladı. Bu sanıklardan bazılarının sandalyelerin üzerine çıktığı görüldü. İzleyiciler, alkışlar eşliğinde, "Türkiye sizinle gurur duyuyor" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attı.

YARGIYI SUÇLADILAR

Duruşmada son savunmaları istenen sanıklarındavada adil yargılama yapılmadığını öne sürmeleri dikkat çekti. İşte özetle son sözler:

Çetin Doğan: (Yargılama sürecini eleştirerek) Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun. Bugün saygı ve rahmetle anılanlar, dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılan ise Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksızlık ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır.

Engin Alan: Söyleyeceğim her şeyi söyledim. Başka bir şey yok.

Özden Örnek: Söyleyeceklerimi söyledim

Halil İbrahim Fırtına: Atılı suçlamayı reddediyorum.

Ergin Saygun: Hüküm aşamasına gelinmiştir. Davanın sonucunu etkileyecek birçok tanık dinlenmemiştir.

Süha Tanyeri: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın da aralarında bulunduğu tanıklar dinlenmeden verilecek kararın hiçbir yasallığı olmaz.

Gürbüz Kaya: Aziz milletim, size, vatanıma ve bayrağıma asla ihanet etmedim. Vatan sağ olsun.

Kadir Sağdıç: Özgürlüğümün ve onurumun iadesini talep ediyorum.

Feyyaz Öğütçü: Düşünce bazında bile darbeyle ilişkim olmamıştır.

Harun Özdemir: Allah'ın tek olduğu ne kadar gerçekse benim suçsuzluğum da o kadar gerçektir.

Yurdaer Olcan: Üniformamı temiz bir şekilde taşıdığıma inanıyorum.

Deniz Cora: Masum olduğumuzu kaç kez daha ispat etmemiz gerekiyor?

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber