Haşim Kılıç: Askeri kurumlarda çalışan siviller artık sivil mahkemede yargılanacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Askeri kurumlarda çalışan siviller artık sivil mahkemede yargılanacak" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde gazete ve ajansların Ankara temsilcileriyle toplantıda bir araya gelen Kılıç, "CHP'nin hesaplarında bulunan usulsüzlükler içinde Genel Başkan'ın düğünlere gönderdiği çelenk giderleri ve avukat giderleri de bulunuyor? 2010 yılında partilerin hesaplarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Sorunlar siyasi partilerin harcamalarını belgeleyememesinden kaynaklanıyordu. 2010 değişikliğinden sonra artık bu sorunlar çok fazla yaşanmayacak. Losyonundan tıraş bıçaklarına kadar özel harcamaların siyasi bütçesinden ödendiğini görüyorsunuz. Bu kabul edilemez bir şey. Bizim için önemli olan devlet tarafından verilen yardımın siyasi faaliyetlerde harcanmış olması. 2010'dan sonra artık büyük ölçekli bir tazminin çıkacağını sanmıyorum. Artık harcamalar o kadar sıkı incelenmiyor. Siyasi parti 'Bu partimiz tarafından görevlendirildi' şeklinde resmi yazı veriyorsa zaten onda sorun yaşanmayacak. Denetim görevi artık Sayıştay'a verildi. Onlar denetimi yapacak, biz karar vereceğiz" dedi.

Kılıç, "Askeri kurumlarda çalışan siviller artık sivil mahkemelerde yargılanacak. Askeri Mahkemesi bize bir başvuru yaptı. Dün karar verdik. Askeri teşkilatta çalışan sivil memurlar asker sayılır kuralını iptal ettik. Askeri kurumda çalışan siviller sivil olarak sayılacak ve görevleriyle ilgili suçlarda sivil mahkemelerde yargılanacak. Bu başvuruyu askeri mahkeme yaptı" dedi.

"TÜRKİYE'DE ETKİN BİR DENETİM OLDUĞU KONUSUNDA AİHM BİR KANIYA VARIRSA ARTIK TÜRKİYE'DEN YAPILAN BAŞVURULARI KABUL ETMEYECEK"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Türkiye'de etkin bir denetim olduğu konusunda AİHM bir kanıya varırsa artık Türkiye'den yapılan başvuruları kabul etmeyecek" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde gazete ve ajansların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Kılıç, "Amacımız AİHM'e yapılan başvurularda azalma meydana gelmesi. 19 bin davamız derdest beklemektedir. Almanya'da yılda 6 bin dava, İspanya'da 7 bin dava bireysel başvuru sonucu dava açılıyor. 1956 yılından bu yana Almanya'da 159, İspanya'da 65 dava bireysel başvuru sonucunu beğenmeyip AİHM'e giden dava sayısı. Bireysel başvurunun etkinliğini ortaya koyuyor. Azerbaycan'da başarısız bir uygulaması var. AİHM, etkin bir denetim olarak kabul etmiyor Azerbaycan'daki davaları. Eğer Türkiye'de etkin bir denetim olduğu konusunda AİHM bir kanıya varırsa artık Türkiye'den yapılan başvuruları kabul etmeyecek. Bunu AİHM yetkilileri bizzat söyledi. Ama Türkiye etkin bir denetim yolunu ortaya koyamazsa Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmadan bile AİHM bu davaları kabul edebilecek. Onlar için kriterler hak ve özgürlüklerin ihlali. AİHM'e yapılan başvurularda Rusya birinci, Türkiye ikinci ama Türkiye ihlal kararlarında birinci. Adil yargılama yapılmadığı yönündeki kararlar, yargının sebep olduğu ihlal karaları birinci sırada. Bundan dolayı bireysel başvuru Anayasa'ya koydu" dedi.

"BİREYSEL BAŞVURULARDA DENETİMİMİZİ KENDİ ANAYASAMIZA GÖRE YAPACAĞIZ"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Bireysel başvurularda denetimimizi kendi anayasamıza göre yapacağız" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde düzenlediği toplantıda bireysel başvurulara değinen Kılıç, "Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları almaya başladı. Dosyalar önümüze geldi, bunlarla ilgili kararlar henüz verilmedi. Biz denetimimizi kendi Anayasamıza göre yapacağız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki anlayışı gözetmeyecek miyiz? Biz, sözleşme hükümlerini Anayasa hükümleri içine ithal ederek, uyumlaştırmak, sözleşmeyi Anayasa'nın içine aktarmak suretiyle, aynı zamanda sözleşme hükümlerine de uygun karar vermiş olacağız. Etkin denetimin kriterlerinden biri de bu olacak. Aslında sözleşmeyle Anayasa hükümleri arasında çok büyük çelişki yok. Sınırlarında biraz fark var. Bizim Anayasamız yapılırken sınırlar biraz dar tutulmuş. Bundan sonra daha geniş anlayışa doğru götürme noktasında Türk yargısının anlayışı değişecek. Evrensel standartları yakalamak amacımız olacak" dedi.

Yasama organının bizim kuruluş yasasını çıkartmaması nedeniyle bireysel başvuruları kabulde biraz geciktiklerini kaydeden Kılıç, "2011 Mart ayında çıkan yasadan sonra süratle iç tüzüğümüzü hazırladık. Bireysel başvurunun nasıl çalışacağına dair hükümleri de çıkarttık. Düzenleyici işlemler nedeniyle subjektif hakkınız ihlal edildiyse önce yargıya başvuracaksınız. Oradan sonuç alamazsanız bireysel başvuru yapabileceksiniz. Yoksa şu içtüzük benim hakkımı ihlal ediyor diye bize başvuramayacaksınız. Bireysel başvuru konusunda 11 aylık ciddi bir eğitim süreci yaşandı. Hayali problemler yaratıldı. Bazı raportör arkadaşlar AİHM'e gönderildi. 6 ay çalıştılar, bir bölümü hala çalışıyor. İspanya, Almanya gibi başarılı uygulamaların yapıldığı ülkelere seyahatler oldu. Hukuksal altyapıların hazırlanmasında bu ülkelerin uygulamaları bize kaynak oldu. Biraz geciktirilmesi yönünde düşüncemiz oldu, ama Anayasa Mahkemesi'nin bu tür bir zaafiyet içinde olduğu algısı oluşmasını istemedik. Şu anda hazırlıklarımız tümüyle tamamlandı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber