Başçı: Yüzde 4'lük büyümenin gerçekleşmeme olasılığı var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomideki soğutma önlemleri ve diğer nedenlerle hükümetin hedeflediği yüzde 4 büyümenin gerçekleşemeyeceği olasılığına dikkat çekti.

Erdem Başçı, Japonya'nın Nikkei gazetesine verdiği mülakatta, Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin ihracatının yüzde 40-50'sinin Avrupa Birliği'ne yapıldığını ifade eden Başçı, Almanya'ya olan Türkiye ihracatının azaldığını dile getirdi. Avrupa borç krizinin etkisine dikkat çekerken, Türkiye'nin ciddi bir önlem alması gerektiğine işaret etti. Başçı, "Belli başlı ihracat pazarlarından Almanya gibi ülkelerde ekonomik yavaşlama hız kazandı. Türk şirketleri Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya, ABD gibi yeni pazarlarda payını arttırdı. Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu, Eski Sovyet coğrafyasına olan coğrafi yakınlığı da şansımız." dedi.

2010 ve 2011 yollarında yaklaşık yüzde 9'lar seviyesindeki hızlı büyümenin devamıyla aşırı ısınmış görünen ekonomide yumuşak iniş için hükümetin vergi artırımları, Merkez Bankası'nın da mevduat zorunlu karşılıklarının oranını arttırdığını aktaran Başçı, bunun sonucunda bu yılki büyüme oranının yüzde 3-4'e doğru yavaşlayacağına dair öngörüsünü belirtti. Başçı, önümüzdeki senenin büyüme oranı ile ilgili de yüzde 4-5 olabileceği öngörüsünde bulunarak, Türkiye'nin potansiyel büyüme hızı olduğu söylenen yüzde 5'e yaklaşan uygun bir hızda büyüyerek, yumuşak inişte başarılı olunacağına dair güvenini de kaydetti.

CARİ AÇIK YÜZDE 7,5-8'E GERİLEYECEK

"Bankaların kredi genişlemesindeki artış oranında da yavaşlama var." diyen Başçı, ithalattaki azalışın da sonucunda, geçen sene GSYH'nin yüzde 10'una denk gelen cari açık ile ilgili olarak, "Bu yıl yüzde 7.5?8'e gerileyecek." ifadesini kullandı. Çift haneye yakın seviyelerde seyreden enflasyon oranıyla ilgili olarak da Başçı, "Ekim ayından itibaren yaşanacak belirgin düşüşle merkez bankasının enflasyon hedefi olan yüzde 5'e yaklaşacak." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan ?Enflasyona dair yıl sonuna kadar yukarı yönlü riskler de var,' diyen Başçı, bu yöndeki gelişmelerin dikkatle izleneceğine dair görüşünü beyan etti.

?FAİZLERDE DARALMAYA DEVAM EDEBİLİRİZ?

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Gecelik faizlerdeki koridoru ?bundan sonra da ölçülü bir şekilde daraltmaya devam edebiliriz." dedi. Başçı, Yunanistan'la başlayan finansal piyasalardaki karmaşanın derinleştiği, bu yıl Temmuz ayında gecelik faizleri düşürmeye başladığını söyleyerek, bundan sonra da Avrupa krizinin, kısa vadeli finans piyasalarına etki etmesini engellemeye yönelik düşüncelerini açıkladı.

Avrupa borç krizine AB ve AB Merkez Bankasının duruşu ile ilgili olarak da ?likitide ile ilgili endişeler giderildiğini de kaydeden Başçı, ?Bankalar birliği ile mali birlik oluşması yıllar alır.? diyerek daha fazla gayret gösterilmesine dair beklentisini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber