Okul zili sorunlu çalacak

Haber Giriş : 11 Eylül 2005 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ve orta dereceli okullarda 13.5 milyon öğrenci ve 575 bin öğretmen sorunlarla dolu bir eğitim-öğretim dönemine daha başlıyor. Müfredat programlarında yapılan yeniliklere, derslik ve okul yapımlarına rağmen sorunlar bu yıl da devam edecek. ?İkili öğretim, 70 kişilik sınıflar, birkaç sınıf birarada' gibi bize özgü tanımlamalar bu yıl da sürecek.

70 KİŞİLİK SINIFA DEVAM

Eğitimde fırsat eşitliği bu yıl da sağlanamayacak. Şehirlerde ikili eğitim yapan okullarda sınıf mevcudu ortalaması 67 iken bu rakam tekli öğretim yapan okullarda 26'ya iniyor. İlköğretimde 5 milyon 647 bin 360 öğrenci ikili öğretim görürken tekli eğitimden faydalananların sayısı 4 milyon 651 bin. 30 kişilik sınıflarda tekli eğitim yapılması için 3 bin 200 okula, 110 bin öğretmene ihtiyaç var. Eğitim- Sen'in yaptığı çalışmaya göre, ilköğretimde derslik açığı 78 bin 750, ortaöğretimle birlikte toplam rakam 95 bin 441'e çıkıyor.

BEŞ SINIFA BİR ÖĞRETMEN

Eğitimdeki en önemli sıkıntılardan biri olan birleştirilmiş sınıf uygulaması bu yıl da sürüyor. Toplam 16 bin 379 okulda, 587 bin 379 öğrenci birleştirilmiş sınıf uygulaması görecek. Bu öğrencilerin 152 bin 836'sı öğrenimini bu yıl da beş sınıf bir arada sürdürecek.

FOTOKOPİ ANGARYASI

Yeni eğitim-öğretim yılında sınıflarda fotokopili dönem de başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın reform olarak adlandırdığı müfredat değişiklikleri kitaplara yansıyamadığı için bazı bölümler fotokopilerden işlenecek.

İlköğretim okullarının ilk 5 sınıfında yeni müfredat uygulanacak.

ALİ'NİN SALTANATI YIKILDI

Yeni düzenlemede, 60 yıldan fazla bir süredir devam eden cümleden sese yöntemiyle okuma yazma bir kenara bırakılıyor. Öğrenciler artık, ?Ali okula git' kalıbı yerine okuma-yazmayı önce harflerin öğrenileceği ?ses temelli cümle yöntemi''yle öğrencek.

SEÇ SEÇEBİLİRSEN

İlköğretimde ders saatleri yeniden belirlenerek, yeni dersler konuldu. Öğrenciler, Satranç, Güreş, Heykel, Düşünme Eğitimi, Halk Kültürü gibi dersleri seçebilecek. Ancak bu derslere uzman öğretmenin nasıl sağlanacağı henüz belirsiz.

YİNE TAŞINACAKLAR

Türkiye'de ilköğretimde 328 bin 870'i kız olmak üzere toplam 698 bin 61 öğrenci taşımalı eğitim görüyor. 29 bin 145 okuldan 6 bin 337 merkezi okula öğrenci taşınıyor. Bu yıl öğrencilerle birlikte öğretmenler de taşımalı sisteme geçecek. Böylece özellikle branş derslerinin boş geçmesi engellenecek.

LİSELERİMİZ 4 YIL

Liselerde eğitim-öğretim süresi bu eğitim-öğretim yılından itibaren 4 yıla çıkacak. Öğrenim süresi 3 yıl olan tüm genel ve mesleki teknik ortaöğretim kurumlarına bu eğitim-öğretim yılında yeni kayıt yaptıran tüm öğrenciler, öğrenimlerini 4 yılda tamamlayacaklar. Ancak liselere halen kayıtlı öğrenciler eğitim-öğretime eski sistemle devam edecek. Böylece aynı okul içinde iki farklı sistem uygulanacak.

Liselerde alan dersleri 10. sınıftan itibaren okutulmaya başlanacak. Bu eğitim-öğretim yılında Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Tarih dersleri yeni müfredata göre işlenecek.

ÖSS'DE ZORLU SENE

Lise son sınıf öğrencilerini ise bu yıl, ÖSS'de uygulanacak yeni sistem dolayısıyla daha zor bir dönem bekliyor. Adaylara ÖSS'de yöneltilecek sorular, 1. sınıf yerine lisenin tüm sınıflarının müfredatını kapsayacak. Eski sistemden 15 dakika daha fazla sürede, toplam 195 dakikada yapılacak sınavda adaylara, 8 testten 30'ar soruluk toplam 240 soru yöneltilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber