İnternet yayıncıları emeğe saygı göstermeli

İnternet Yayıncılar Derneği (İYAD) Nevşehir Temsilcisi İsrafil Baran, internet yayıncılarının, muhabirlerin emeklerine saygı göstermeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevşehir'de 20'den fazla haber sitesi olduğunu belirten Baran bunların sadece 10 tanesinin güncelliğini koruduğunu söyledi. İnternet gazetelerinin güncelliği yanında özgün haberler de yapması gerektiğine değinen Baran ?İnternet gazeteleri özgün haberler yaparak okuyucu kitlesi toplayabilir. Yayın yaparken üye olmadıkları haber ajanslarının ya da yayın yapan diğer haber sitelerinin haberlerini kesinlikle kopyalamamalılar. Muhabirlerin bin bir zorlukla hazırlamış olduğu haberleri klavye el sanatlarıyla birkaç saniyede kopyalayıp kendi haberiymiş gibi yayınlamak gazetecilik meslek ilkelerine aykırı bir harekettir.? dedi.

İnternet gazetelerinin de 5187 sayılı Basın Kanun'a dahil edilmesi gerektiğini savunan Baran, sözlerine şöyle devam etti: "İnternet haber siteleri de 5187 sayılı kanuna dahil edilmeli, Cumhuriyet Başsavcılığı'na beyanname verilerek bildirimde bulunulmalı ve biz bu yayını yapıyoruz denilebilmelidir. İnternet Yayıncıları Derneği, internette her site kurana, kopyala yapıştır haberciliğiyle yayın yapanlara basın kartı verilmesini asla savunmamaktadır. İşini gerçekten ciddi yapan, kurumsal yapılanmasını tamamlamış, yerleşik bir adresi olan haber sitelerinin sahipleri ise sarı basın kartı almak için başvuru hakkına sahip olabilmelidir."

Baran, İnternet Yayıncıları Derneği(İYAD)'nin Türkiye'nin 30 ilinden toplam 43 kurucu üyenin katılımıyla kurulduğunu belirtti. Dernek üyelerini internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinin sahipleri ve çalışanlarının oluşturduğunu kaydeden Baran, Türkiye genelinde 200'den fazla üyesi, 11 resmi temsilciliği ile Adana, Ağrı ve Malatya'da birer şubesi bulunduğunu ifade etti.

Nevşehir'de internet gazeteciliği kültürünü oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını dile getiren Baran, ?Tüm internet yayıncılarını tek çatı altında toplamak istiyoruz. Derneğimiz aracılığıyla birçok alanda tanınmayan internet medyasının resmi olarak tanınmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Nevşehir'de basın meslek ilkelerine uygun yayın yapan tüm internet yayıncılarını derneğimize bekliyoruz." diye sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber