Samsunlu halk ozanı Aşık Kemali Bülbül vefat etti

Samsun'un yetiştirdiği ender şairlerden, uzun bir süredir hasta olan Aşık Kemali Bülbül, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Unkapanı Mahallesi Tepecik Sokak'taki evinde, dün gece geç saatlerde hayata gözlerini yuman Aşık Kemali Bülbül'ün vefatı, şiir severleri üzdü. Geçtiğimiz yıl Aşık Kemali Bülbül'ün şiirlerini bir araya getirerek, edebiyat dünyasına kalıcı bir eser bırakan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, hayatını kaybeden Samsunlu halk şairi Aşık Kemali Bülbül'ün vefatı nedeniyle ailesi ve yakınlarına baş sağlığı diledi.

Aşık Kemali Bülbül'e Allah'tan rahmet dileyen Başkan Demirtaş, ?Halk ozanı Aşık Kemali Bülbül, Samsun'un yetiştirmiş olduğu değerli bir şahsiyettir? diyerek, halkın sözcüsü, devrinin şahidi olan halk şairleri, içinden çıktıkları toplumun istek ve arzularını, öfke ve sevgilerini, nefret ve sempatilerini dile getirirler. Yaşadığı toplumda neler cereyan ediyorsa, neler konuşuluyor ve anlatılıyorsa, hangi tasa ve sevinçler paylaşılıyorsa halk şairinin mısralarına aynısı akseder. Geniş halk kitlelerinin aklından geçirip söyleyemediklerini, o, edebî bir biçime büründürüp akıllarda kalacak şekilde dile getirir. Samsun'un yetiştirdiği halk şairi, âşıklardan Kemal Bülbül, Kavaklı olmak bakımından da kendisiyle iftihar ettiğimiz değerli bir büyüğümüzdür. Kendisini ölümünden 5 gün önce hasta yatağında ziyaret etmiştim. Aşık Kemali Bülbül, Samsun için olduğu kadar ülkemiz için de bir değerdir. Bu değeri kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ozanımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum. Halkımızın başı sağ olsun.? dedi.

AŞIK KEMALİ BÜLBÜL KİMDİR?

1928 yılında Kavak'ın Kozansıkı köyünde doğdu. Asıl adı Kemal Bülbül'dür. İlkokulu köyünde okudu. Şiirle küçük yıllarda ilgilenmeye başladı. Köylerine gelip giden aşıkları dinleyerek zamanla aşıklık geleneğini öğrendi. Böylelikle kendi de oldukça küçük denecek yaşlarda şiir yazmaya başladı. Henüz 18 yaşındayken, 1946 yılında ?Kırık Sesler? adlı ilk kitabı yayımlandı. Konya Aşıklar Bayramı ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen şenliklere katıldı ve birincilik olmak üzere değişik ödüller aldı. Şiirlerinde insan sevgisinden dine dek değişik konuları işleyen Aşık Kemali, birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Şiirleri çeşitli dergi, gazete araştırmada yeraldı. Ayrıca, Samsun'da bir süre 'Torun' ve 'Vicdan Sesi' gazetelerini çıkardı. 1975 yılında Halk Ozanlarını Tanıtma ve Eserlerini Yaşatma Derneği kurucuları arasında yeraldı ve ilk başkanı seçildi. Derneğin yayınları arasında da çeşitli aşıklara ilişkin kitapların yayımlanmasını sağladı. Değişik zamanlarda başka aşıklarla karşılaşma fırsatı da bulan Aşık Kemali'nin, bugüne dek 8 kitabı yayımlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber