Maliye benzinde ÖTV'yi indirmiyor hatta ZAM bile gelebilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rakamlar sabit: Dünyanın en pahalı benzinini biz Türkler kullanıyoruz. Peki Maliye Bakanlığımız ne diyor? İşte bugün yaptıkları açıklama: ÖTV'NİN, AKARYAKIT FİYATI İÇİNDEKİ PAYI SON 9 AYDA ARTMAMIŞ, AZALMIŞTIR. AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DOLAYLI VERGİ YÜKÜ ORANI, AVRUPA BİRLİĞİ ORTALAMASININ ALTINDADIR...

İHA - Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV), 1 Ocak 2005 tarihinden bu yana değiştirilmediğini belirterek, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle ÖTV'nin fiyat içerisindeki payının son 9 ayda artmayıp azaldığını açıkladı. Bakanlık, akaryakıt fiyatlarındaki dolaylı vergi yükü oranının da Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altında olduğunu kaydetti.
Maliye Bakanlığı, bazı yayın organlarında, son dönemlerde akaryakıt ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının vergi artışlarından kaynaklandığı yönünde haber ve değerlendirmelerin yer alması üzerine yazılı bir açıklamada yaptı. 1 Ocak 2005 tarihinden önce akaryakıt sektöründe satışa konu edilen ürün fiyatlarının ve dağıtım paylarının belirlenmesinde serbest piyasa kuralları uygulanmadığı, dağıtım paylarıyla ürün fiyatlarının üst sınırının Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiği anımsatılan açıklamada, 5015 sayılı "Petrol Piyasası Kanunu" ile 2005 başından itibaren akaryakıt fiyatlarının ve dağıtım paylarının piyasa dinamikleriyle arz-talep dengesi içerisinde serbestçe belirlenmesi uygulamasına geçildiği ve diğer gelişmiş ülke uygulamalarıyla paralellik sağlandığı ifade edildi. Maliye Bakanlığı'nın, serbest piyasaya geçiş sürecinde gerekli hazırlıkları yaptığı; bütçe hedefleri ve makro politikalara uygun olarak akaryakıt ürünlerinden alınacak ÖTV tutarları (LPG hariç) 1 Ocak 2005 itibariyle yürürlüğe koyduğunun vurgulandığı açıklamada, söz konusu tarihten itibaren akaryakıt ürünlerinin ÖTV tutarlarında bugüne kadar hiçbir değişiklik yapılmadığının altı çizildi.

Akaryakıt ürünlerinin 1 Ocak 2005 ve 12 Eylül 2005 tarihli fiyatları içindeki ÖTV paylarının bir tabloyla anlatıldığı açıklamada, akaryakıt fiyatı içindeki ÖTV oranının yüzde 59.93'ler seviyesinden yüzde 50'lere gerilediğine dikkat çekildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan ÖTV, fiyat üzerinden oran yöntemiyle hesaplanan bir vergi olmayıp satılan litre bazında maktu olarak hesaplanarak tahsil edilen bir vergidir. Litre bazında hesaplanan bu vergi 01.01.2005 tarihinden itibaren değiştirilmemiştir. Bu nedenle ÖTV'nin fiyat içerisindeki payı son dokuz ayda azalmıştır. Bugün itibariyle gelinen noktada, akaryakıt fiyatlarındaki dolaylı vergi yükü oranı, AB ortalamasının altındadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber