Ağzına iğne takılan Caretta caretta kurtarıldı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, ağzına paragat misinasına bağlı bir iğne takıldığı tespit edilen Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası, yapılan müdahalenin ardından tekrar doğal yaşamına kavuşturuldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olay, dün Kuşadası Körfezi açıklarında meydana geldi. Eski sualtı milli takım antrenörü Volkan Tuncay, sahile döndüğü sırada bir deniz kaplumbağasının başını sudan çıkardığını ve ön ayaklarını sürekli çırptığını fark etti. Tuncay, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)'u aradı. Kaplumbağanın yanına gelen dernek yetkilileri, Caretta caretta'nın ağzında paragat misinasına bağlı bir iğne olduğunu belirledi.

Kaplumbağa tekneye alınarak veteriner Nevzat Yıldızlı'ya getirildi. Uzun ve yorucu bir çabanın ardından iğne Caretta caretta'nın ağzından çıkarıldı. Kurtarma çalışmalarına katılan herkes kaplumbağanın ölümden kurtulmasının sevincini yaşadı. Nesli tükenmek üzer olan Caretta caretta yeniden denize salıverildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ?Bu canlılar Ege ve Akdeniz kıyılarının birçok yerinde olduğu gibi insan kaynaklı birçok problemlerle karşılaşmaktadır. Kasti vurmalar, tekne pervanesi çarpmaları, deniz kirliliği, paragat ve ağa takılmalar gibi sorunlar nedeniyle birçok caretta yaşamını yitirmektedir. Bu gibi durumlarda olta misinası kesinlikle çekilmemeli, kaplumbağa dikkatli bir şekilde tekneye alınmalı ve üzeri ıslak bir havluyla örtülmelidir" açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber