Eşine karaciğerini vermek için 36 kilo verdi

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 5 hastaya yapılan organ nakilleri şifa oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 5 hastaya yapılan organ nakilleri şifa oldu. Hastalardan Mahmut Akkuş'a karaciğer vermeye gönüllü eşi Elif Akkuş, 36 kilo vererek nakile hazırlandı, ancak son anda kadavra organ nakli gelince, Mahmut Akkuş'a bu karaciğer nakledildi.

Hastalar hakkında bilgi veren Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sacid Çoban, eşinin sağlığı için Elif Akkuş'un 36 kilo verdiğini belirtti. Çoban, kadavradan yapılan bağışla Mahmut Akkuş'un tekrar sağlığına kavuştuğunu kaydetti. Organ Nakli Merkezi önünde bekleyen Elif Akkuş ise eşinin 7 yıldır tedavi gördüğünü ve eşine karaciğerini vermek için 7 ay içerisinde 36 kilo verdiğini vurguladı. Akkuş, son anda kadavradan organ bağışı yapılarak, eşinin tekrar sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Doktor Sacid Çoban, Türkiye'de karaciğer yetmezliğinden dolayı nakil bekleyen 7 bin hasta bulunduğuna dikkat çekti. Çoban, "Türkiye'de yıllık 3 bin, 3 bin 500 karaciğer nakli yapılması gerekiyor ki, artan sayıya cevap verilebilsin. Yılda 750 ila 800 arasında hastaya nakil yapılabiliyor. Yapılan nakillerin de yüzde 35'i kadavradan, yüzde 65'i canlıdan." dedi.

Kadavradan organ nakli sayısını arttırmak istediklerini belirten Çoban, "6 ayda 16 böbrek nakli yaptık. Bunlardan 2'si kadavradan, 14'ü canlıdan. Böbrek yetmezliği için sadece bizde 500'ün üzerinde hasta var. 100'ün üzerinde ise karaciğer bekleyen hasta var. Kadavradan nakil sayısını artırmak zorundayız." diye konuştu.

Doç. Dr. Murat Taner Gülşen ise organ bağışının önemine dikkat çekerek, organ bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber